top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Kleine overwinning voor vervolgde Hmong- en Montagnard-christenen


Omdat Hmong- en Montagnard-christenen geen officiële identiteit hebben, mogen ze hun kinderen niet naar school sturen.

Hmong- en Montagnard-christenen in Vietnam hebben onlangs kleine successen geboekt in hun strijd voor gelijke rechten. Lokale overheden hebben aan twee gemeenschappen toestemming gegeven om de jongere kinderen naar school te laten gaan. Ook hebben zij beloofd om te kijken naar het verzoek voor toewijzing van landbouwgrond en toegang tot sociale dienstverlening, zoals medische zorg. Deze reactie is uniek; in het verleden werden dergelijke verzoeken altijd beantwoord met represailles.

Eerder dit jaar heeft Jubilee Campaign, samen met de organisatie Boat People SOS, het lijden van Hmong- en Montagnard-christenen aangekaart bij de VN-Mensenrechtenraad. Na hun bekering tot het christendom heeft Vietnam deze groepen hun burgerschap afgepakt, waardoor zij onder andere niet officieel kunnen trouwen, geen werk kunnen vinden en geen onderwijs kunnen volgen. Deze inzet lijkt nu resultaat te hebben.

Ook twee andere Hmong-gemeenschappen hebben een positieve reactie gekregen op verzoeken die zij hadden ingediend bij de lokale overheid. Volgens Boat People SOS moedigt dit succes ook andere Hmong-gemeenschappen aan om op te komen voor hun rechten.

De toekomst blijft echter onzeker voor deze christenen, aangezien de centrale overheid hen nog steeds niet erkent als gelijkwaardige burgers. Bovendien worden degenen die op internationale conferenties getuigen over mensenrechtenschendingen hard aangepakt door de autoriteiten. Ook hun families en religieuze gemeenschappen worden onder grote druk gezet.

bottom of page