top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Nieuw rapport: Weer razzia’s op gevluchte christenen in Bangkok


Jubilee Campaign luidde in april 2015 de noodklok over de nijpende situatie van Pakistaanse asielzoekers in Thailand met het rapport ‘Don’t turn them back’. In Den Haag werd dit onder andere opgepakt door de ChristenUnie en de SGP. Kamervragen die naar aanleiding van het rapport werden gesteld zorgden ervoor dat de Nederlandse regering de zaak aankaartte bij de ambassadeur van Thailand in Den Haag. Ook in het Verenigde Koninkrijk besloot politicus David Alton om zich in te zetten voor het lot van de onschuldige gezinnen die in Thailand in de gevangenis zaten. Hij bracht een bezoek aan het Aziatische land om met eigen ogen te zien hoe de autoriteiten omgaan met de christenen, die hun land zijn ontvlucht vanwege bedreiging en vervolging. Voor christenen die halsoverkop vanwege vervolging uit Pakistan moeten vluchten, is Thailand vaak de eerste reisbestemming vanwege de lage reiskosten en het gemak waarmee er een toeristenvisum kan worden verkregen. Wat deze christenen niet weten, is dat ze eigenlijk van de ene hel in de andere hel terecht komen. Enkele weken na aankomst vervalt de geldigheid van het visum. Vanaf dat moment zijn ze illegaal. Thailand erkent hen niet als vluchtelingen en biedt hen geen voorzieningen om te kunnen overleven. De campagne die we in 2015 startten heeft zin gehad. De Thaise regering heeft bij voorbeeld in samenspraak met het UNHCR besloten om voortaan coulanter om te springen met de moeders en kinderen die onder bepaalde voorwaarden de uitkomst van de asielprocedure nu buiten de gevangenis mogen afwachten. Voor ons team was het dan ook schokkend om in de afgelopen weken te vernemen dat de regering van Thailand de razzia’s op Pakistaanse christenen in volle hevigheid heeft hervat. Op 8 juli werden 50 asielzoekers, inclusief vrouwen en kinderen opgepakt en vastgezet. De documentaire die BBC-journalist Chris Rogers in 2016 maakte, toonde aan hoe mannen, vrouwen en kinderen in de Thaise detentiecentra werden vastgehouden achter hoge stalen hekken. Eén uur per dag mochten zij uit hun cel om bezoekers te ontmoeten. De mannen waren halfnaakt; de enige manier om een beetje af te koelen in de overbevolkte cellen, vertelden ze aan de journalist. De vrouwen hielden hun kinderen en babies vast, die leden aan diarree en overgeven vanwege de slechte sanitaire omstandigheden en het vuile drinkwater. Jubilee Campaign is een kleine organisatie met een beperkt budget. Het is voor ons daarom niet haalbaar om voor alle asielzoekers die nu zijn opgepakt een borgsom te betalen, maar op politiek niveau staan we zeker niet met lege handen. Zoals we dat in 2015 hebben gedaan, zullen we de situatie doorlopend bij de Nederlandse en Internationale politiek onder de aandacht blijven brengen. Naar aanleiding van een recent bezoek aan Thailand heeft een team van Jubilee Campaign een vervolg gepubliceerd op het rapport uit 2015. We hopen met dit beknopte document in Den Haag, Londen en Washington de politiek te mobiliseren. We zouden echter veel meer willen doen, maar daar hebben we uw hulp voor nodig. We nodigen u daarom uit om ons werk te blijven steunen met gebed en een financiële bijdrage. U kunt het rapport (in het Engels) lezen en downloaden door HIER te klikken. In Zijn Genade en Vrede, Het team van Jubilee Campaign

bottom of page