top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

De straffeloosheid voorbij: Nigeria veroordeelt leden Boko Haram


Debbie werd ontvoerd door Boko Haram, maar kon na haar bevrijding via een programma van Jubilee Campaign in de VS genezen van haar trauma en een goede opleiding volgen. Eindelijk goed nieuws met betrekking tot de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram. Een rechtbank heeft een militant van de groepering veroordeeld, die in 2014 betrokken was bij de ontvoering van de Chibok-meisjes. Haruna Yahaya (35) is het eerste lid van Boko Haram dat wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de massaontvoering, meldt inlichtingen- en databureau SBM Intelligence.

De voormalige handelaar gaf toe dat hij betrokken is geweest bij het kidnappen van de 276 schoolmeisjes, maar beweerde dat hij ertoe werd gedwongen. De rechters van de rechtbank in Kanji, die meer dan duizend zaken van vermeende Boko Haram militanten behandelen, wezen zijn excuus echter af. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft Yahaya een celstraf van vijftien jaar gekregen.

Yahaya, afkomstig uit Noordoost-Nigeria, werd in 2015 gevangen genomen door een groep burgerwachten. Dat was een jaar nadat de meisjes werden meegenomen van een middelbare school in de deelstaat Borno. Van de 276 meisjes die in april 2014 werden ontvoerd, worden er nog 112 door Boko Haram gevangen gehouden.

Grootschalig onderzoek De veroordeling van Yahaya is een zeer welkome ontwikkeling, vindt SBM Intelligence. Het bureau meldt dat op maandag 12 februari twintig mensen schuldig zijn bevonden aan misdaden die worden gelinkt aan Boko Haram; twee personen werden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Nigeria is bezig met een grootschalig juridisch onderzoek naar de militante islamitische groepering. In oktober 2017 maakte het ministerie van Justitie bekend dat 45 personen, die ervan werden verdacht banden met Boko Haram te hebben, zijn veroordeeld en opgesloten. Nog eens 468 verdachten werden vrijgesproken, maar moesten wel een programma voor de-radicalisering en rehabilitatie doorlopen. 28 verdachten zijn voor veroordeling teruggezonden naar Abuja of Minna.

‘Dit is vooruitgang’, schrijft SBM Intelligence. ‘Een andere vorm van vooruitgang is de vrijlating van dertien gijzelaars, na onderhandelingen door de autoriteiten met de islamitische militanten.’ Drie van de vrijgelaten gijzelaars waren hoogleraren aan de Universiteit van Maiduguri, die in juli 2017 werden ontvoerd tijdens een onderzoeksreis in de deelstaat Borno. De andere tien gijzelaars waren vrouwelijke politieagenten, die afgelopen maand werden ontvoerd bij een aanval op een konvooi.

bottom of page