top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Negatieve Turkse pers en bomvondst veroorzaken onrust onder christenen


Turkse kerken vrezen dat negatieve mediaberichten wellicht leiden tot aanvallen.

Turkse christenen vragen om gebed vanwege bedreigingen, intimidatie via de media en andere acties tegen de christelijke gemeenschap, meldt Middle East Concern. De vondst van een pijpbom in de tuin van de rooms-katholieke Santa Maria kerk in Trabzon is het meest recente zorgwekkende incident. De bom was deels verbrand en niet tot ontploffing gekomen. Christenen en autoriteiten in Trabzon denken dat de plaatsing van de bom op 4 februari geen toeval was. Op 5 februari wordt in de Santa Maria kerk namelijk de moord op priester Andrea Santoro op 5 februari 2006 herdacht.

Op 7 december 2017 werden doodsbedreigingen geuit tegen een voorganger en een kerkwerker van de protestantse kerk in Balikesir, een stad in West-Turkije. De politie heeft de verantwoordelijke daders nog niet gevonden.

Negatieve berichten Christenen in Turkije denken dat de incidenten worden veroorzaakt door de toenemende negatieve media-aandacht voor christenen. In de afgelopen maanden zijn in de Turkse pers een aantal negatieve berichten over kerken en individuele christenen verschenen in een poging om de moslimgemeenschap op te hitsen tot onrust en protest.

De Turkse christenen zeggen dankbaar te zijn dat de autoriteiten zich actief bezighouden met de bescherming van christenen en kerken in Turkije. Zij vragen om te bidden voor bescherming van de christelijke gemeenschap, in het bijzonder in Trabzon. Ook vragen zij om te bidden dat de negatieve uitlatingen van de Turkse pers niet zullen leiden tot meer onrust.

bottom of page