top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Acht jaar cel voor Iraanse christenen


Eskander Rezaei en Soroush Saraei

Twee christelijke mannen zijn op 28 december door de Iraanse rechtbank veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, meldt Middle East Concern. Zij werden aangeklaagd voor het bedreigen van de nationale veiligheid, bekeringsactiviteiten en het vormen van huisgroepen. Beide mannen, die al eerder in de gevangenis zaten vanwege hun geloof, gaan in beroep tegen de uitspraak. Eskander Rezaei en Soroush Saraei werden in juli gearresteerd en opgesloten in de Adel-Aabad gevangenis in Shiraz in Zuidwest-Iran. In het huis van Eskander werden honderden Nieuwe Testamenten in beslag genomen. De christenen kwamen in eerste instantie op borgtocht vrij.

Tijdens de hoorzitting op 28 december werden ze echter beschuldigd van ernstige feiten. Voor het bedreigen van de nationale veiligheid kregen beide mannen zeven jaar celstraf. Voor bekeringsactiviteiten en het vormen van huisgroepen kregen zij nog eens een jaar cel. Beide christenen zaten eerder van 2012 tot 2015 gevangen.

Gebed gevraagd Iraanse gelovigen vragen om te bidden dat de mannen in hoger beroep zullen worden vrijgesproken. Zij vragen ook gebed voor vier andere christenen, van wie binnenkort het hoger beroep wordt behandeld. Pastor Victor Beth Tamraz, zijn vrouw Shamiram en de christenen Amin Afshar Naderi en Hadi Asgari kregen onlangs hoge celstraffen opgelegd.

De laatstgenoemde mannen kregen respectievelijk vijftien en tien jaar celstraf voor het bedreigen van de nationale veiligheid. Zij worden onder enorme druk gezet om zich te bekeren tot de islam. Pastor Victor werd op 4 juli 2017 veroordeeld tot tien jaar cel voor het bedreigen van de nationale veiligheid. Zijn vrouw hoorde op 6 januari vijf jaar cel tegen zich eisen vanwege uiteenlopende aanklachten, waaronder het trainen van kerkleiders.

Iraanse christenen vragen u om te bidden voor vrijspraak, maar ook om moed en kracht voor de christenen in deze beslissende periode. Zij vragen in het bijzonder gebed voor Hadi Asgari, die in tegenstelling tot Amin niet op borgtocht werd vrijgelaten. Hij heeft veel last van pijn in zijn rug en lijdt onder de eenzaamheid in de gevangenis.

bottom of page