top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

‘Christenvervolging Nepal barst los, en dit is nog maar het begin’


Foto: Hoewel Nepal sinds kort officieel een seculiere staat is, is het hindoeïsme er nog altijd springlevend en zeer invloedrijk. De christenvervolging in Nepal is vorige week losgebarsten. Dat zegt Bram Krol, zendingswerker in Nepal en in verschillende Afrikaanse landen. ‘Op 29 oktober hoorden we van zes incidenten, maar de lijst is allicht tien keer langer’, schrijft Krol in een e-mail aan Jubilee Campaign. Volgens hem roepen door India gesteunde groepen openlijk op tot grof geweld tegen de naar schatting 1,6 miljoen Nepalese christenen.

De zes incidenten die Krol noemt, variëren van bijbelverbranding tot het verwoesten van een kerk. Het meeste antichristelijke geweld vond plaats in het oosten van Nepal; daar werden niet alleen honderden bijbels en Nieuwe Testamenten verbrand, maar werden ook enkele evangelisten in elkaar geslagen. Ook werd een kerkdienst van een grotere gemeente verhinderd. Het vernielen van een kerk gebeurde in Bhaktapur, vlakbij de hoofdstad Kathmandu.

Krol schrijft verder over berichten dat enkele dorpen en steden een gebiedsverbod voor christenen hebben ingesteld. ‘Dit kun je vergelijken met de apartheid of de maatregelen tegen Joden in de Tweede Wereldoorlog.’ Ook buitenlandse christenen krijgen het moeilijker in Nepal, zegt Krol. ‘Een Amerikaanse zendeling kreeg onlangs te horen dat hij voor december het land uit moet zijn.’

Bekeren tot hindoeïsme Het antichristelijke sentiment wordt aangestuurd door de politiek. Nepal moet weer een hindoestaans land worden, vinden enkele invloedrijke binnenlandse partijen. Zij worden daarbij openlijk gesteund door buurland India. ‘Er is een beweging actief, geleid en bekostigd vanuit India, die met grof geweld het christelijke geloof onmogelijk wil maken en christenen met geweld wil bekeren tot het hindoeïsme’, aldus Krol.

Hij vreest dat de recente gebeurtenissen slechts het begin zijn. ‘Het is de bedoeling dat er honderden kerken in de fik worden gestoken, dat christenvrouwen door menigten worden verkracht, dat er doden gaan vallen, en niet zo weinig’, schrijft hij. ‘Er zijn ongeveer 1,6 miljoen christenen Nepal, met nog eens een miljoen sympathisanten. Hun winkels moeten in de fik, ze moeten hun werk verliezen en alle rechten moeten hen ontnomen worden.’

Weinig verzet Een klein lichtpuntje zag de zendeling in Damak en omgeving, eveneens in oost-Nepal. Daar kwamen in twee dagen zeven mensen tot geloof. ‘En de burgemeester van Peltimari, een stadje van zo’n 25.000 inwoners vlakbij Damak, heeft verklaard dat hij zich met hand en tand zal verzetten tegen de antibekeringswet.’ Maar het verzet is weinig, en het geweld wordt groter. Bid voor Nepal!

bottom of page