top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Sacharovprijs gaat niet naar Asia Bibi


In 2016 wonnen Nadia Murad Basee Taha en Lamiya Aji Bashar de Sacharovprijs. Zij overleefden een periode als seksslavinnen bij IS.

De prestigieuze Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Europarlement, is in 2017 naar de democratische oppositie in Venezuela gegaan. De democratie in Venezuela staat ernstig onder druk; veel oppositieleiders zijn gevangen genomen en tegenstanders van het regime worden geëxecuteerd. Asia Bibi, de Pakistaanse christin die al acht jaar in de dodencel zit, was ook genomineerd voor de prijs. Zij was voorgedragen door de ECR-fractie, de Europese Conservatieven en Hervormers waarvan Peter van Dalen (ChristenUnie) de voorzitter is. De andere genomineerden waren Aura Lolita Chavez Ixcaquic (mensenrechtenverdediger uit Guatemala), Molly Scott-Cato (milieuactivist uit Groot-Brittannië), Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag (voorzitters pro-Koerdische partij in Turkije), en Dawit Isaak (gevangene in Eritrea).

De Sacharovprijs, die bestaat uit een certificaat en 50.000 euro, wordt op 13 december uitgereikt tijdens een ceremonie in het Parlement in Straatsburg.

bottom of page