top of page
  • Arienne Monster

Christenvervolging: wat gebeurde er in de zomermaanden?


Asia Bibi, de bekende terdoodveroordeelde christin uit Pakistan, is genomineerd voor de Sacharovprijs, een prestigieuze onderscheiding van de Europese Unie. Christenvervolgers houden geen vakantie. Ook in de zomermaanden gaat verdrukking gewoon door, alleen: er is vaak minder aandacht voor. Zelf was ik er drie maanden tussenuit voor een persoonlijk project, waardoor sommige dingen mij ook zijn ontgaan. Daarom vond ik het hoog tijd voor een overzicht. Welke hoogte- en dieptepunten maakte de vervolgde kerk mee in de zomermaanden? Turkije neemt kerken in beslag De Turkse krant Demokrat Haber berichtte op 22 juni dat de overheid minstens vijftig kerken, kloosters en begraafplaatsen tot staatseigendom heeft verklaard. Dit gebeurde in de zuidoostelijke provincie Mardin, grenzend aan de provincie Diyarbakir waar de overheid al eerder zes kerken in beslag nam. Syriac christenen zijn in beroep gegaan tegen de beslissing, maar dat heeft tot nu toe nog geen resultaat gehad. Tien jaar cel dreigt voor Yousef Nadarkhani

De Iraanse christen Yousef Nadarkhani is opnieuw veroordeeld. Samen met drie andere christenen kreeg hij op 24 juni tien jaar celstraf opgelegd. De vier gelovigen zijn op borgtocht vrij en mogen hun hoger beroep ‘in vrijheid’ afwachten. Een dag eerder hadden vier andere Iraanse gelovigen ook al zware gevangenisstraffen gekregen, en enkele weken daarvoor werden één Iraanse christen en drie Azerbeidzjaanse christenen veroordeeld. Het lijkt erop dat de overheid steeds harder gaat optreden uit angst voor de groei van het christendom in Iran. Nieuwe website: oplossing voor Syrië Jubilee Campaign USA heeft een nieuwe website gelanceerd: www.solutionforsyria.org. ‘Wij geloven dat ware vrede alleen bereikt kan worden wanneer alle mensen gelijke bescherming en vertegenwoordiging genieten. Daarom betogen wij dat de enige oplossing voor Syrië een seculiere, pluralistische en democratische overheid is’, aldus Jubilee Campaign op de website. Verder is er te lezen wat we doen om dit te bereiken en hoe mensen zich hierbij kunnen aansluiten. Twee christenen vrijgelaten

Op 1 augustus werd Maryam Naghash Zargaran vrijgelaten uit de Iraanse gevangenis. Deze christin was in 2013 veroordeeld tot vier jaar cel vanwege haar betrokkenheid bij huiskerken. Ze ging verschillende keren in hongerstaking omdat ze geen medische zorg kreeg voor o.a. hartproblemen. Ook Vietnam liet een christen vrij: de evangelische voorganger Nguyen Cong Chinh. Hij werd in 2012 veroordeeld tot elf jaar cel, maar werd vervroegd vrijgelaten op voorwaarde dat hij het land zou verlaten. Nguyen woont nu in de VS. Nepal: nieuwe wet en vrijspraak

Slecht en goed nieuws uit Nepal. Het parlement heeft een omstreden antibekeringswet aangenomen, wat in de praktijk betekent dat christenen niet meer mogen evangeliseren. Dit wordt namelijk gezien als ‘poging tot bekering’ van landgenoten. Ook het beledigen van andermans religie is voortaan strafbaar. Men vreest dat vooral religieuze minderheden het slachtoffer worden van de nieuwe wet. Gelukkig kwam er ook goed nieuws: in september werden vier Nepalese christenen vrijgelaten. Zij waren eerder veroordeeld op valse beschuldigingen van hekserij, maar het vonnis is vernietigd. Militante Fulani vermoorden twintig christenen In de nacht van 7 september vielen militanten van de Nigeriaanse Fulani-stam een dorp in Plateau State aan. Bij deze zorgvuldig gecoördineerde aanval werden twintig christenen afgeslacht. Vijf andere christenen raakten gewond. De politiecommissaris van het gebied bevestigde dat Fulani de aanval hebben gepleegd, maar heeft nog niemand gearresteerd. Pakistan: doodstraf en prestigieuze prijs Een Pakistaanse christen van 35 jaar is veroordeeld tot de doodstraf. Nadeem James zou de profeet Mohammed hebben beledigd tijdens een WhatsApp-gesprek met een vriend. Volgens zijn advocaat is hij er echter ingeluisd door zijn vriend, die boos was over James’ omgang met een moslimvrouw. Ander nieuws: Asia Bibi, de bekende terdoodveroordeelde christin uit Pakistan, is genomineerd voor de Sacharovprijs, een prestigieuze onderscheiding van de Europese Unie. Afgelopen dinsdag koos het Europees Parlement welke drie van de zes genomineerden mogen meedoen aan de finale op donderdag 26 oktober, meldt het Nederlands Dagblad.

bottom of page