top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Terug uit Irak met een hoopvol hart


Veel huizen liggen nog in puin. Jongeren willen naar het buitenland voor onderwijs en werk. De veiligheid is nog niet hersteld. En toch bespeurde onze collega in Irak meer hoop dan een half jaar geleden. ‘Christenen moedigen elkaar aan om terug te keren naar de dorpen waar ze vandaan kwamen. Ze ruimen het puin op en openen langzamerhand weer wat restaurantjes. Maar voordat het dagelijks leven is hersteld, moet er nog heel wat gebeuren.’ Jubilee Campaign wil christenen in Irak ondersteunen. Daarom verzorgde onze collega samen met de SGP ter plekke een driedaagse cursus over ‘staatsopbouw en democratisering’. ‘Als christenen een toekomst in Irak willen, moeten ze politiek vertegenwoordigd zijn’, vertelt onze collega. ‘Ze moeten samenwerken, hun rechten opeisen en bescherming afdwingen. Met deze cursus geven we hen een platform om samen te komen en helpen we hen bouwen aan een goed politiek systeem.’ Jongeren willen verandering Een belangrijk onderwerp van de cursus was de aanpak van corruptie in de politiek. De aanwezige Irakezen vertelden dat de democratie in Irak op papier weliswaar goed geregeld is, maar dat het systeem in de praktijk niet werkt vanwege corruptie. ‘Wanneer we jongere mensen goed informeren en hen helpen om politiek actief te worden, kan deze barrière na verloop van tijd wellicht doorbroken worden’, aldus onze collega. Gedurende haar reizen door Irak merkte ze dat de jongeren graag verandering willen zien en de fouten willen rechtzetten die de oudere generatie heeft gemaakt. De volgende cursussen die ze in samenwerking met de SGP zal geven, zullen dan ook specifiek gericht zijn op jongeren. ‘We willen hen hoop geven om hier te blijven. Velen van hen zijn de moed kwijt en zien geen toekomst in Irak. We hopen dat de cursussen eraan kunnen bijdragen dat de christelijke gemeenschap in Irak niet verdwijnt.’ Terugkeer naar Qaraqosh Niet alle Irakezen zijn moedeloos. In Qaraqosh – vóór de komst van IS het christelijke centrum van Irak – zag onze collega positieve ontwikkelingen. ‘Toen ik hier een half jaar geleden was, lag de stad volledig in puin. Nu zag ik dat sommige gebouwen al een stuk verder opgeruimd waren. Graafmachines zijn bezig om puin te ruimen. Ik hoorde dat ongeveer tien christelijke families weer zijn teruggekeerd naar hun huizen.’ Het team dronk thee bij een gezin dat hun huis aan het schoonmaken was. Ze hadden geluk gehad; het gebouw was redelijk intact gebleven. ‘De vader vertelde dat ze over een maand weer permanent in hun huis wilden gaan wonen. Via facebook en gesprekken probeerde hij mensen te overtuigen om weer terug te komen naar Qaraqosh.’ Veel christenen vinden dit echter te gevaarlijk. ‘Als wij terugkomen, wie kan ons dan veiligheid garanderen?’ vroegen ze onze collega. ‘Hoe weten we dat we niet opnieuw worden aangevallen door moslims?’ Niet alleen de angst voor IS blijkt diepgeworteld. Het leven in een moslimland, waar ook een gewone moslimbuurman plotseling een terrorist kan worden, breekt veel christenen op. ‘Met moslims is niet samen te leven, zolang ze de koran volgen en doen wat Mohammed heeft gezegd’, is een veelgehoorde opmerking. Tekenen van herstel Maar de voorzichtige tekenen van herstel stemden onze collega toch hoopvol. ‘De bedrijvigheid in bevrijde gebieden komt langzaam op gang, mensen keren terug naar hun dorpen. Dat is heel mooi om te zien. Ik denk dat de christelijke gemeenschap in Irak de komende tijd nog meer zal uitdunnen, maar dat de overgebleven christenen hun leven weer zullen oppakken. Hopelijk kan Jubilee Campaign daar een steentje aan bijdragen.’

bottom of page