top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

21 doden bij aanval door Fulani Herdsmen


Deze vrouw uit het Nigeriaanse dorp Sho overleefde op het nippertje een aanval door Fulani-militanten, waarbij dertien dorpsgenoten werden vermoord. Zwaarbewapende Fulani Herdsmen hebben op 19 en 20 februari opnieuw enkele gemeenschappen in Kaduna State in Centraal-Nigeria aangevallen. 21 mensen zijn vermoord en verschillende huizen werden verwoest, meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW). Op de avond van 19 februari vielen naar verluidt honderden militanten Bakin Kogi binnen, een dorp in het zuiden van Kaduna State. Ze staken huizen in brand, vermoordden zeven mensen en lieten tientallen andere dorpelingen gewond achter. Volgens CSW zijn op foto’s die na de aanval werden genomen twee onthoofde jonge mannen zichtbaar. In de vroege uren van 20 februari vermoordden Fulani Herdsmen veertien mensen tijdens gelijksoortige aanvallen op twee andere dorpen in Zuid-Kaduna. Onder de slachtoffers waren vrouwen en kinderen, in leeftijd variërend van acht tot 73 jaar. Volgens berichten voerden de militanten ook felle vuurgevechten met soldaten en politieagenten, die uiteindelijk arriveerden om de aanvallen neer te slaan. Geweldscyclus Aanvallen door Fulani Herdsmen op niet-islamitische gemeenschappen in de Centraal-Nigeriaanse deelstaten Kaduna, Plateau, Bauchi, Taraba en Benue zijn al aan de gang sinds 2010. In mei 2015 escaleerden de aanvallen echter, waardoor de deelstaten lijden onder een heftige cyclus van geweld. Tot en met half december 2016 kwamen 1425 mensen om bij aanvallen van de Herdsmen op deze deelstaten, aldus een rapport van de private inlichtingendienst SBM Intelligence. Al meer dan een jaar lang vormt het zuiden van Kaduna State het epicentrum van de geweldscampagne van de Fulani-militanten. Vier van de acht bestuurlijke gebieden in de deelstaat zijn regelmatig het slachtoffer van aanvallen. Volgens het Katholieke Bisdom van Kafanchan zijn tot december 2016 al 808 mensen gedood bij aanvallen op 53 dorpen. De Evangelical Church Winning All schreef in november 2016 in een verklaring dat sinds 2013 meer dan 20.000 mensen ontheemd zijn geraakt door het geweld. Verschillende dorpen in het gebied zijn bezet door Fulani-militanten, hun vee en hun families. Wraakacties De gouverneur van Kaduna State, Nasir el Rufai, beweerde afgelopen december dat hij buitenlandse Herdsmen had opgespoord en gecompenseerd in een poging om het geweld te beëindigen. Volgens de gouverneur vielen ze gemeenschappen in Zuid-Kaduna aan om de dood van hun verwanten te wreken die omkwamen tijdens het verkiezingsgeweld in 2011. Enkele dagen later, op kerstavond 2016, vond in Goska Town echter opnieuw een aanval plaats waarbij elf mensen werden vermoord. De centrale regering heeft op de recente moorden gereageerd door de legercommandant en de politiecommissaris in Zuid-Kaduna te stationeren, ogenschijnlijk om leiding te geven aan een reactie op de aanvallen. De regering heeft echter ook kerkleiders, activisten, journalisten en zelfs traditionele heersers, die aandacht vragen voor het geweld, beschuldigd van haatzaaierij, aanzetten tot geweld en pogingen om buitenlandse financiering te werven. Verschillende mensen zijn opgepakt voor ondervraging of kort vastgehouden.

bottom of page