top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Petr Jasek vrij; petitie voor veroordeelde Soedanese christenen


V.l.n.r. Hassan Taour, Abdulmonem Abdumawla en Petr Jasek. Petr Jasek, een christelijke hulpverlener uit Tsjechië, is vrijgelaten uit de Soedanese gevangenis. Jasek kreeg onlangs ruim 23 jaar celstraf opgelegd omdat hij betrokken zou zijn bij spionageactiviteiten. Na een bezoek van de Tsjechische minister Lubomir Zaoralek aan Soedan is hij echter toch vrijgelaten. De Tsjech is inmiddels weer veilig thuis, liet Zaoralek via Twitter weten. Petr Jasek zat sinds 12 december 2015 in een Soedanese gevangenis. Hij werd beschuldigd van onder meer spionage en oorlog voeren tegen de staat, waarvoor hij op 29 januari 2017 23 jaar celstraf kreeg. Ook twee andere christenen, Hassan Taour en Abdulmonem Abdumawla, kregen lange gevangenisstraffen opgelegd. Zij zouden Jasek hebben geholpen bij zijn spionageactiviteiten. Maar volgens SDOK, die heeft samengewerkt met de Tsjechische christen, hielpen de drie mannen in Soedan slachtoffers van vervolging. Op de WEBSITE van SDOK is meer te lezen over het werk dat Petr Jasek deed in o.a. Soedan. Petitie Amnesty International is een schrijfcampagne gestart om de christenen vrij te krijgen. ‘De drie mannen zijn naar alle waarschijnlijkheid enkel en alleen vervolgd vanwege hun christelijke geloof’, meldt de organisatie op de website. Via de website kan een e-mail of een brief worden verstuurd naar president Al-Bashir van Soedan, om erop aan te dringen de christenen vrij te laten en hen goed te behandelen.

bottom of page