top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Tsjechische hulpverlener krijgt levenslang in Soedan


V.l.n.r. Hassan Taour, Abdulmonem Abdumawla en Petr Jasek. Een Soedanese rechtbank heeft de Tsjechische hulpverlener Petr Jasek op zondag 29 januari veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege spionageactiviteiten. Twee andere christenen hebben twaalf jaar cel gekregen voor het helpen van Jasek. Volgens SDOK, die heeft samengewerkt met de christen uit Tsjechië, hielpen de drie mannen in Soedan slachtoffers van vervolging. Behalve een levenslange gevangenisstraf, wat in Soedan gelijk staat aan 23 jaar, kreeg Jasek ook zes maanden cel voor het verspreiden van valse geruchten die de autoriteit van de staat ondermijnen. Verder legde de rechter hem een boete op van omgerekend 15.000 euro, omdat hij zonder vergunning voor een NGO in Soedan zou hebben gewerkt. Tenslotte kreeg hij nog een jaar celstraf voor het aanzetten tot strijd tussen gemeenschappen, het binnengaan en fotograferen van militaire gebieden en materiaal, en illegale binnenkomst in Soedan. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens het AP verklaard dat het vonnis ongegrond is. De onderminister zal naar Soedan afreizen om te onderhandelen over de vrijlating van Jasek, en indien nodig zal ook de minister van Buitenlandse Zaken gaan. Volgens het ministerie was Jasek alleen maar in Soedan om christenen te helpen. De rechtbank in Khartoem heeft ook voorganger Hassan Taour en de christen Abdulmonem Abdumawla veroordeeld. Zij zouden Jasek hebben geholpen bij de vermeende spionage, haat tussen gemeenschappen hebben veroorzaakt en valse informatie hebben verspreid. Voor de spionageactiviteiten kregen de mannen tien jaar cel en voor de andere aanklachten nog eens twee jaar. De advocaten van de christenen hebben aangegeven dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak.

bottom of page