top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

‘Vooral christenen zijn slachtoffer van moordende Fulani’s’


Mensen staan verslagen bij de lichamen van de slachtoffers van een nieuwe dodelijke aanval door Nigeriaanse Fulani-militanten. Minstens 35 Nigeriaanse mannen, vrouwen en kinderen zijn op zondag 13 november op gruwelijke wijze vermoord, vermoedelijk door extremistische moslims behorend tot de Fulani-stam. De militanten vielen verschillende dorpen in het zuidelijke deel van Kaduna State binnen, waar ze de huizen platbrandden en de inwoners afslachtten. Zelfs kinderen jonger dan twee jaar werden niet gespaard. ‘Zuid-Kaduna is een slagveld geworden, waar voortdurend genocide plaatsvindt’, luidt de noodkreet van koepelorganisatie Southern Kaduna Peoples Union (SOKAPU). De aanvallen die vorig weekend plaatsvonden, zijn niet nieuw. De midden-regio van Nigeria wordt al jaren geteisterd door Fulani-militanten, die zich met dodelijk geweld weidegronden toe-eigenen voor hun vee. De aanvallen worden veelal bestempeld als ‘etnische spanningen’, maar Jubilee Campaign beschikt over aanwijzingen dat de moordpartijen een religieuze achtergrond hebben. De islamitische Fulani-herders vallen vrijwel uitsluitend christelijke dorpen aan en worden gelinkt aan terreurgroep Boko Haram, die duizenden christenen in Noord-Nigeria heeft vermoord of verjaagd. Kerken verwoest De slachting die op 13 november plaatsvond, is echter een nieuw dieptepunt voor de inwoners van Kaduna State. De Evangelical Church Winning All (ECWA), één van de grootste kerkgenootschappen van Nigeria, zei woensdag 16 november in een verklaring dat de aanval duidelijk op de christelijke bevolking was gericht. ‘Alle acht kerken in de aangevallen dorpen zijn verwoest. Zoals de bloederige foto’s laten zien, zijn de slachtoffers vooral kinderen onder de twee jaar, zwangere vrouwen en oudere mensen. Hier is geen sprake van ‘zelfverdediging’ [door Fulani] of een vergeldingsaanval. Dit is kwaad met voorbedachten rade en we hebben er geen verklaring voor.’ De moordpartij was voor de Nigeriaanse senaat aanleiding om aan te dringen op het uitroepen van de noodtoestand in Zuid-Kaduna. ‘We kunnen niet met onze armen over elkaar blijven zitten, terwijl dagelijks onschuldige levens worden verminkt en vermoord’, zei de senator die het gebied vertegenwoordigt. Genocide-onderzoek Jubilee Campaign wil zeker niet met de armen over elkaar blijven zitten, en is in samenwerking met onze lokale partners een intensief project gestart om de genocide op voornamelijk christelijke Nigerianen aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. In de komende maanden worden de misdaden van de Fulani-militanten nauwkeurig in kaart gebracht, waarna we het ICC dringend zullen verzoeken om verder onderzoek te verrichten en de daders te vervolgen.

bottom of page