top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Proces Asia Bibi opnieuw uitgesteld


De behandeling van de rechtszaak van Asia Bibi door het Hooggerechtshof is uitgesteld, nu één van de rechters zich heeft teruggetrokken. Rechter Iqbal Hameedur Rahman kon naar eigen zeggen geen onpartijdige uitspraak doen, omdat hij zich eerder met gerelateerde zaken heeft beziggehouden. Volgens Pakistaanse juristen heeft Rahman zich echter teruggetrokken uit angst voor een aanslag op zijn leven. De teleurstelling bij de advocaat van Asia Bibi was donderdag groot. Saif-ul-Malook hoopte dat de hoogste rechterlijke instelling van Pakistan zijn cliënt zou vrijspreken van de doodstraf, die zij kreeg opgelegd voor godslastering. Haar zaak is nu echter voor de zoveelste keer voor onbepaalde tijd verdaagd, totdat de twee overgebleven rechters zijn aangevuld door een derde rechter. ‘Normaal gesproken zou dat binnen enkele weken geregeld moeten zijn, maar het is de vraag of het in de gevoelige zaak van Bibi zo snel gaat’, schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Doodsbedreigingen Pakistan is in de greep van de zeer gevoelige rechtszaak van Asia Bibi, die al sinds 2010 in de dodencel verblijft. Zij zou tijdens een discussie met moslimcollega’s godslastering hebben gepleegd, en werd daarom veroordeeld tot de strop. De behandeling van haar zaak door het Hooggerechtshof is juridisch gezien haar laatste kans om vrijgesproken te worden. Mocht de christin worden vrijgesproken, dan zal ze samen met haar gezin het land snel moeten verlaten. Radicale moslimleiders hebben niet alleen advocaten, diplomaten en andere verdedigers van Asia Bibi met de dood bedreigd, maar hebben ook gezworen dat Asia zelf haar godslastering met dood zal moeten bekopen.

bottom of page