top of page
  • Door Jubilee Campaign USA

‘Ik kan ervoor zorgen dat je van de aardbodem verdwijnt’


Pastor Yang Hua wordt beschuldigd van het illegaal bezitten van staatsgeheimen. De autoriteiten dreigen hem te martelen als hij de aanklacht niet bekent. Een voorganger van een Chinese huiskerk, die sinds december gevangen zit, is volgens recente berichten door de Chinese autoriteiten bedreigd met marteling. Yang Hua werd op 9 december 2015 gearresteerd, toen hij probeerde te voorkomen dat de autoriteiten eigendommen van de Huoshi Church in Guiyang meenamen. Voorafgaand aan de arrestatie had de kerk, waarvan Yang voorganger is, bericht van de overheid ontvangen dat de kerk werd gebruikt voor illegale bijeenkomsten en moest worden gesloopt. De kerk kreeg bovendien een boete, die zou worden verhoogd wanneer er niet werd betaald. De kerk moest met ingang van 21 november al haar activiteiten stopzetten. Op 29 november deden de autoriteiten een inval in de kerk en waarschuwden de kerkleiders dat ze de verhoogde boete van 15.650 dollar moesten betalen, wanneer de kerk haar activiteiten niet zou beëindigen. Op 9 december werd Yang gearresteerd. Celstraf Na zijn arrestatie werd Yang ervan beschuldigd de rechtsgang te belemmeren en werd hij veroordeeld tot vijf dagen cel. Vijf dagen later ontving zijn familie echter het bericht dat Yang was aangeklaagd voor ‘het verzamelen van een menigte om de sociale orde te verstoren’, en kreeg hij nog eens vijf dagen celstraf. Op 20 december arriveerde de vrouw van Yang bij het cellencomplex om haar man op te halen. In plaats daarvan zag ze hoe Yang met een zwarte kap over zijn hoofd in een auto zonder nummerbord werd gezet. Later kwam ze erachter dat de aanklacht was veranderd in ‘illegaal bezit van staatsgeheimen’. De pastor werd verplaatst naar het Nanming District Detentiecentrum. Martelexpert Het wordt de advocaat en de familie van Yang erg moeilijk gemaakt om de pastor te zien. Ze hebben hem slechts enkele malen mogen bezoeken. Naar verluidt heeft Yang verteld dat de autoriteiten hem onder druk zetten om de misdaden die hem ten laste worden gelegd, te bekennen. Volgens Yang heeft één van de aanklagers zeer dreigende taal tegen hem geuit. Hij zei: ‘Je kunt maar beter bekennen. Je leven ligt in mijn handen. Ik ben hier omdat ik je beschouw als een bondgenoot. Maar als je weigert mee te werken, zal ik je behandelen als een spion, als een tegenstander. In dat geval zullen we je niet meer zo goed behandelen. Ik kan ervoor zorgen dat je van de aardbodem verdwijnt. Ik ben een machtig man. Niet één politieagent [in dit detentiecentrum] zou blijven staan, wanneer ik hem vraag om te knielen. [Als je weigert mee te werken,] zal niet alleen jij, maar ook je vrouw en je kinderen problemen krijgen. Ik ben een martelexpert. Ik weet hoe ik je in elkaar kan slaan zonder dat mensen dit aan je lichaam kunnen zien. Geen dokter zal in staat zijn om een diagnose te stellen. Zelfs jij zult niet weten waaraan je gestorven bent.’ De advocaten van Yang hebben de aanklagers gedagvaard, maar er is nog geen nieuws over dit proces. Bidden voor Yang

  • Bid met Jubilee Campaign voor pastor Yang Hua:

  • Bid voor de veiligheid en de onmiddellijke vrijlating van Yang.

  • Bid voor de veiligheid van zijn vrouw en kinderen, die door de aanklagers zijn bedreigd. Bid ook voor zijn kerk en de gemeenteleden.

  • Bid voor de christenen in China, die regelmatig met vervolging te maken hebben, dat zij door de Heilige Geest bemoedigd worden om het evangelie in China te verspreiden.

De organisatie China Aid is een petitie gestart voor de vrijlating van Yang Hua. Kijk op de website www.freeyanghua.org voor meer informatie.

bottom of page