top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Petitie: Erdogan, stop onderdrukking van christenen!


President Recep Tayyip Erdogan van Turkije, die zich voordoet als bondgenoot van Europa, heeft opnieuw zijn ware gezicht getoond. Op bevel van de overheid zijn op 25 maart alle zes kerken in de zuidoostelijke stad Diyarbakir in beslag genomen en tot staatseigendom verklaard. Het gaat onder meer om de Surp Giragos Kerk, de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten, en een 1700 jaar oude Syrisch-orthodoxe Kerk. De autoriteiten hebben behalve de kerken nog 6300 andere gebouwen en stukken grond geconfisqueerd. Volgens Erdogan kan hij zo de kerken beter beschermen tegen de oorlog en het geweld tussen het Turkse leger en de Koerdische strijders, maar daar geloven de lokale christenen niets van. Zij zien de inbeslagname als een nieuwe stap van het islamitische regime in de strijd tegen de verspreiding van het christendom. Nu de overheid eigenaar is van de gebouwen, kunnen de kerken op elk moment gesloten worden. En dat zou niet de eerste keer zijn in Turkije. Turkije moet zich houden aan internationale verdragen over godsdienstvrijheid, zeker nu wellicht de onderhandelingen over EU-lidmaatschap worden hervat. Maar ook EU-leiders mogen hun ogen niet sluiten voor deze overduidelijke schending van fundamentele mensenrechten. Laat de christenen in Turkije niet aan hun lot over. Sta op tegen christenvervolging. Teken de petitie! Teken HIER de petitie!

bottom of page