top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Pakistaanse christenen lijden in Thaise detentiecentra


Een BBC-journalist ging undercover om beelden te maken van de Pakistaanse christenen die gevangen zitten in Thaise detentiecentra. In een reportage van de BBC is opnieuw het lijden van Pakistaanse christenen in Thailand onder de aandacht gebracht. Honderden christelijke vluchtelingen uit Pakistan worden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in detentiecentra, omdat de Thaise autoriteiten hen zien als illegale immigranten. Duizenden anderen leven dagelijks in angst voor nieuwe razzia’s, waarbij regelmatig tientallen mannen, vrouwen en kinderen worden opgepakt. Eén lichtpunt: de BBC-reportage is een voorbeeld van de groeiende internationale aandacht voor deze mensenrechtenschendingen. Jubilee Campaign luidde vorig jaar april de noodklok over de nijpende situatie van Pakistaanse asielzoekers in Thailand met het rapport ‘Don’t turn them back’. Dit werd onder andere opgepakt door de Britse politicus David Alton; hij bracht een bezoek aan het Aziatische land om met eigen ogen te zien hoe de autoriteiten omgaan met de christenen, die hun land zijn ontvlucht vanwege bedreiging en vervolging. Inmiddels heeft ook de BBC een reportage gewijd aan het probleem. Jubilee Campaign hoopt dat de toenemende aandacht de Thaise regering ertoe zal aanzetten om de behandeling van de Pakistaanse christenen te verbeteren. Overvol BBC-journalist Chris Rogers toont met een verborgen camera hoe mannen, vrouwen en kinderen in detentiecentra worden vastgehouden achter hoge stalen hekken. Eén uur per dag mogen zij uit hun cel om bezoekers te ontmoeten. De mannen zijn halfnaakt; de enige manier om een beetje af te koelen in de overbevolkte cellen, vertellen ze aan de journalist. De vrouwen houden hun kinderen en baby’s vast, die lijden aan diarree en overgeven vanwege de slechte sanitaire omstandigheden en het vuile drinkwater. De enige manier om vrij te komen is door een borg van omgerekend 1200 euro te betalen – een enorm bedrag voor de Pakistaanse vluchtelingen. Plaatselijke mensenrechtenorganisaties schrapen zoveel mogelijk geld bij elkaar om de meest kwetsbare christenen vrij te kopen. Onlangs kon met financiële hulp van Jubilee Campaign de borg worden betaald voor negen christenen. Zij mogen nu in vrijheid de behandeling van hun asielaanvraag afwachten. Jubilee Campaign houdt de situatie van de gevangen christenen nauwlettend in de gaten en blijft aandacht vragen voor deze regelrechte mensenrechtenschendingen. Via DEZE LINK kunt u de BBC-reportage lezen, waarin ook het filmpje is opgenomen. Via DEZE LINK hoort u een mondeling verslag van BBC-journalist Chris Rogers.

bottom of page