top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Christenen in Noordoost-Syrië vrezen uitroeiing door Turkije


Syriac christenen vrezen een nieuwe genocide nu Turkse troepen Noordoost-Syrië zijn binnengevallen. Door de terugtrekking van de laatste Amerikaanse militairen heeft Turkije vrij spel in de regio waar Koerden, christenen en Arabieren in de afgelopen vijf jaar een democratisch zelfbestuur vestigden. ‘Dit betekent het einde van dit democratische model dat heeft gewerkt in Syrië en op succesvolle wijze een radicaalislamitische ideologie buiten de deur wist te houden’, schrijft de European Syriac Union (ESU) in een persbericht.

Turkije begon woensdag met een offensief door Syrische grenssteden te bombarderen. Inmiddels zijn ook grondtroepen het gebied binnen getrokken. Het aantal doden en gewonden onder Syrische militairen en burgers loopt op, melden verschillende bronnen. Het Rojava Information Center (Rojava is de Koerdische naam voor Noordoost-Syrië) meldde vannacht dat de wijk Bisheriya in Qamishli, de grootste christelijke wijk in Noordoost-Syrië, is gebombardeerd. Daarbij vielen twee doden en vele gewonden.

Zuivering De ESU vreest dat de christenen hetzelfde lot te wachten staat als hun geloofsgenoten uit Afrin. In deze stad is geen enkele christen overgebleven nadat Turkije en de Free Syrian Army in januari 2018 meer dan 200.000 burgers verjoegen. ‘Onze ervaring van de etnische zuivering door Turkije in Afrin toont ware bedoelingen van Turkije in Noordoost-Syrië’, schrijft de ESU. De organisatie verwacht dat christenen massaal op de vlucht zullen slaan door de Turkse invasie.

Ook International Christian Concern (ICC) noemt de aanval op Afrin als voorbeeld voor wat Syrische christenen te wachten staat. ‘Door de terugtrekking van de VS lopen christelijke gemeenschappen het gevaar te worden verjaagd’, schrijft de organisatie. Volgens ICC heeft Erdogan zijn antichristelijke beleid de afgelopen jaren geïntensiveerd door Turkse christenen te monitoren en te bespioneren. ‘Het uitroeien van het christendom in eigen land is een duidelijke indicator voor de Turkse plannen op het geopolitieke vlak’, aldus ICC.

No-fly zone De ESU dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om onmiddellijk een no-fly zone in te stellen boven Noordoost-Syrië om de burgers te beschermen. De organisatie wil ook dat de Internationale Coalitie troepen naar de grens tussen Turkije en Noordoost-Syrië stuurt om de stabiliteit in de regio te bewaken. De VN-Veiligheidsraad vergadert vandaag achter gesloten deuren over het conflict.

bottom of page