top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Update Nigeria


Tijdens het bezoek aan Benue State in Nigeria deelde het team van Jubilee Campaign voedsel en hulpgoederen uit aan vluchtelingen die van het platteland naar de hoofdstad Makurdi zijn getrokken. Op dit moment is de crisis in Nigeria compleet. We ontvangen dagelijks berichten van aanvallen op christelijke dorpen, waarbij complete gezinnen op gruwelijke wijze worden afgeslacht door extremisten. De bewijzen stapelen zich op dat de massamoorden worden gefinancierd en gesteund door de huidige regering, met de persoonlijke betrokkenheid van de president. Onlangs brachten we een bezoek aan de deelstaat Benue, één van de meest getroffen gebieden in Nigeria, waar we een desolate toestand aantroffen. Veel dorpen zijn verlaten en er wordt niet meer in het veld gewerkt. Daardoor is de kans groot dat we binnenkort ook te maken zullen krijgen met voedselgebrek. Eén van de dorpen waar we op onze terugreis doorheen reden werd nog geen drie uur later door de Fulani terroristen aangevallen. Daarbij werden 17 mensen vermoord en 50 dorpelingen ontvoerd. De meeste vluchtelingen slapen nu in de open lucht langs de hoofdweg die door militairen wordt beschermd, en in vluchtelingenkampen in de hoofdstad Makurdi. Naast het uitdelen van eten en hulpgoederen, spraken we ook met de gouverneur en andere regeringsmensen. Tijdens ons recente bezoek aan Amerika kregen we de gelegenheid om de situatie op het hoogste niveau te bespreken met regeringsvertegenwoordigers in Washington. Wellicht heeft dit een bijdrage geleverd aan de positie die president Trump en de Amerikaanse Senaat krap een week daarna innamen ten opzichte van de situatie in Nigeria. Klik hier om de uitspraak te bekijken die president Trump deed tijdens een bezoek van de Nigeriaanse president Buhari. Momenteel werken we in Nigeria aan het opzetten van een breed platform van lokale traditionele leiders om de veiligheidsdiensten effectiever aan te sturen en de beveiliging van de dorpen doeltreffender te organiseren. We doen dit in nauw overleg met vijf traditionele koningen, die niet minder dan driekwart van de Nigeriaanse bevolking vertegenwoordigen.

bottom of page