top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Slachtpartijen op Nigeriaanse christenen gaan onverminderd door


Jubilee Campaign ontmoette in 2016 deze Nigeriaanse jongen, die zwaar werd verwond door Fulaniherders. Hij overleefde de aanval, maar sommige dorpsgenoten niet. Militante Fulaniherders hebben in december minstens 73 christenen vermoord bij verschillende bloedige aanvallen in Nigeria’s ‘Middle-Belt’. Vele anderen raakten gewond of zijn op de vlucht geslagen omdat de Fulani hun huizen en gewassen hebben vernield. Volgens International Christian Concern (ICC) hebben de Fulani in 2017 ruim honderd keer toegeslagen, waarbij meer dan tweehonderd christenen zijn vermoord en tienduizenden dakloos werden.

Tussen 3 en 5 december voerden militanten verschillende gecoördineerde aanvallen uit op dorpen in Adamawa State. Volgens ooggetuigen droegen de aanvallers machinegeweren, draagbare granaatwerpers en AK-47’s – illegale wapens voor gewone burgers. Bij de aanvallen werden meer dan vijftig mensen vermoord en verloren duizenden hun huizen. ‘Als er niet snel iets wordt gedaan door de overheid, zullen christelijke milities gaan terugvechten. En dat betekent oorlog’, schrijft ICC. Op de vlucht

Tien mensen werden vermoord bij een aanval in Kogi State op 8 december. Fulaniherders staken het dorp in brand en vernielden zoveel mogelijk gewassen en andere eigendommen. Er ontstond een grote chaos toen vele gezinnen het gebied wilden ontvluchten.

Drie Fulaniherders zijn gearresteerd voor aanvallen op christenen in Ogun State op 9 en 10 december. Eerst vielen ze vier vrouwen aan die terugkwamen van een begrafenis. De vrouwen werden ernstig verwond met machetes. De volgende dag hadden de Fulani een woordenwisseling met een christelijke boer, waarna ze hem aanvielen en ook verwondden met hun machetes. De politie kon de mannen arresteren en hun machetes en AK-47 in beslag nemen.

Bloedige kerst Ook tijdens de kerstdagen waren Nigeriaanse christenen niet veilig. Nauwelijks 48 uur voor het kerstfeest kwamen dorpelingen in Nimdem Village in Southern Kaduna bij elkaar voor een kerstviering. Tijdens de bijeenkomst sloegen de Fulani toe, waarbij vier christenen werden vermoord en tien mensen gewond raakten.

Op Kerstavond en op Eerste Kerstdag vielen Fulaniherders christenen in Benue en Adamawa State aan. Ze vermoordden negen christenen en verbrandden vele huizen. Vanwege deze aanvallen zijn regeringstroepen naar het gebied gezonden om de veiligheid te bewaken.

bottom of page