top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Nepalese rechtbank spreekt acht christenen vrij


Christelijke hulpverleners werden opgepakt na het geven van traumahulp aan kinderen in Charikot, een dorp dat zwaar werd getroffen door de aardbeving in 2015. Acht Nepalese christenen, die ervan werden beschuldigd dat ze kinderen tot het christendom wilden bekeren, zijn op dinsdag 6 december vrijgesproken van de aanklacht. Het hof oordeelde dat alle aanklachten komen te vervallen en dat het borggeld moet worden teruggegeven aan de christenen. De zeven mannen en één vrouw werden in juni gearresteerd. De groep werd negen dagen vastgehouden door de politie en werd in de gevangenis slecht behandeld. Voordat de christenen op borgtocht werden vrijgelaten, werden zij door lokale politiebeambten in staat van beschuldiging gesteld. De jeugdwerkers zouden kinderen tot het christendom hebben willen bekeren door het uitdelen van een stripboek met het verhaal van Jezus. Anti-bekeringswet De aanklacht wordt beschouwd als de eerste in de geschiedenis van Nepal waarin Artikel 26 van de onlangs uitgevaardigde grondwet werd aangehaald. Daarin staat: ‘Niemand mag, bij het uitoefenen van het in dit artikel verleende recht… een persoon tot een andere godsdienst bekeren of op welke wijze dan ook andermans religie in gevaar brengen, en zulke handelingen zullen bij wet strafbaar zijn’. Traumasessies De arrestaties vonden plaats nadat Teach Nepal – een hulporganisatie uit Kathmandu – twee bijeenkomsten voor traumaverwerking had gehouden op twee scholen in Charikot. De bijeenkomsten op 8 en 9 juni waren bedoeld om de psychologische problemen aan te pakken die kinderen hadden overgehouden aan de aardbevingen in april 2015. Aan het eind van de traumasessies deelden de organisatoren een klein cadeaupakketje uit aan de kinderen, dat onder andere een christelijk stripboek van 23 pagina’s bevatte. De directeuren van beide scholen en vijf hulpverleners van Teach Nepal werden op 9 juni 2016 gearresteerd. Op 14 juni werd ook pastor Shakti Pakhrin van de Charikot Christian Church opgepakt. Vertrouwen De laatste hoorzitting in de zaak werd vier keer uitgesteld, voordat uiteindelijk op 6 december uitspraak werd gedaan. Pastor Tanka Subedi, voorzitter van het Religious Liberty Forum Nepal, heeft gezegd ‘erg blij te zijn met de beslissing van de rechtbank. Dit geeft ons vertrouwen in gerechtigheid en democratie in Nepal.’

bottom of page