top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Brandbrief: Red Pakistaanse christenen van doodstraf!


De Thaise autoriteiten pakken christelijke vluchtelingen uit Pakistan op en sturen hen terug naar hun land, waar hen vervolging of de dood wacht. Talib Masih dacht dat zijn leven niet erger kon worden. De christen uit Pakistan sloeg in 2009 halsoverkop op de vlucht, toen zijn gezin werd beschuldigd van godslastering. Geconfronteerd met voortdurende doodsbedreigingen vond hij uiteindelijk in Thailand een toevluchtsoord. Maar niet voor lang: het UNHCR weigert de christen een verblijfsvergunning te geven. Terugkeer naar Pakistan betekent echter een zekere dood. Daarom springt Jubilee Campaign voor Talib in de bres.

 

Beste vrienden, Volgende week vertrekt een team van Jubilee Campaign naar Thailand om zich in te zetten voor Talib Masih en andere Pakistaanse christenen. Deze mensen dachten een veilig heenkomen te hebben gevonden, nadat ze in Pakistan werden beschuldigd van godslastering. Maar ondanks een overvloed aan bewijs dat ze hun leven in eigen land niet zeker zijn, heeft het UNHCR besloten om hun asielaanvraag te weigeren. Als er niets gebeurt, zullen de christenen binnenkort door de Thaise autoriteiten worden opgepakt en teruggestuurd naar Pakistan. Voor Talib Masih en sommige andere christenen staat dit gelijk aan de doodstraf. De blasfemiebeschuldiging die tegen hen werd geuit, was de aanleiding voor de rellen in 2009 die wereldwijd bekendheid kregen als het ‘Gojra-incident’. Een woedende menigte moslims stak tientallen huizen van christenen in brand en liet acht christenen levend verbranden. Radicale moslims zijn nog steeds vastbesloten om de ‘godslasteraars’ om het leven te brengen. Jubilee Campaign gaat Talib juridische bijstand verlenen en zal met het UNHCR in overleg treden om te onderzoeken of er een mogelijkheid is om de christen alsnog te redden van uitzetting. De zaak van Talib Masih staat echter niet op zichzelf. In Pakistan zitten vele christenen gevangen, die vanwege godslastering zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf. Jubilee Campaign heeft onlangs een Pakistaanse advocaat in de arm genomen die een zeer goede positie heeft binnen de rechterlijke macht. De ervaring leert dat het effectiever is om met professionele moslimadvocaten te werken dan met christenadvocaten. Deze aanpak is echter wel veel duurder, omdat de advocaten met dit soort zaken grote risico’s nemen. We kunnen ons werk in Pakistan alleen effectief doen wanneer er volstrekte radiostilte is rondom onze activiteiten. Behalve wanneer een zaak al breed is uitgemeten in de media, zullen we ons dan ook vooral achter de schermen inzetten voor terdoodveroordeelden in Pakistan. Ook de identiteit van onze advocaat zullen we strikt geheim houden. Voor dit werk is echter veel geld nodig.

Hoewel we in het afgelopen jaar geweldig gezegend zijn met extra inkomsten, komen we voor de komende weken toch geld tekort. Naast gebed hopen we daarom ook op uw financiële steun.

​​Ondertussen vertrek ik zelf samen met een collega aanstaande zondag weer naar Nigeria. In mijn volgende persoonlijke bericht hoop ik te kunnen vertellen over de vorderingen die we maken om christenen uit het noorden te redden uit de handen van terreurgroep Boko Haram. ​​​Ik nodig u uit om voor ons te bidden als we in Thailand, Pakistan en Nigeria onderweg zijn. In Zijn Genade en Vrede, Peter Bronsveld

bottom of page