top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Nepal verbiedt christendom in kindertehuizen Kathmandu


Straatbeeld in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, waar de overheid het christendom heeft verboden in kindertehuizen en internaten. Foto: Bram Krol De godsdienstvrijheid in Himalaya-staat Nepal gaat met sprongen achteruit. Volgens zendeling Bram Krol, die momenteel in het land verblijft, worden Nepalese christenen steeds meer in het nauw gedreven. Vooral het personeel van christelijke kindertehuizen, internaten en scholen moet het ontgelden. De Nepalese minister van Sociale Zaken dreigt met sluiting en enorme boetes wanneer zij met de kinderen durven te bidden of hen naar een bijbelclub laten gaan. Hij kan niet instaan voor de correctheid van elk detail in zijn berichten, laat Krol ons weten. De Nepalese pers rept namelijk met geen woord over de recente gebeurtenissen. ‘Dat is alarmerend’, zegt de zendeling. ‘Het betekent dat de persvrijheid zwaar onder druk staat.’ Maar zelfs als alleen de hoofdlijnen kloppen, dan nog zijn de ontwikkelingen in Nepal verontrustend. Niet meer bidden Volgens Krol werden vorige week alle leiders van christelijke kindertehuizen en internaten in hoofdstad Kathmandu (‘een zeer grote groep’) bijeen geroepen. De Nepalese minister van Sociale Zaken had een boodschap voor hen. ‘Wanneer één kind een kerk of christelijke jeugdclub durft te bezoeken, wanneer er wordt gebeden of wanneer er ook maar één christelijk boekje bij de kinderen wordt gevonden, wordt het tehuis gesloten, de bezittingen geconfisqueerd en een enorme boete opgelegd’, schrijft Krol. ‘En dit alles zonder de nodige wettelijke bepalingen en ondersteunende wetgeving.’ Nepal lijkt het op dit moment vooral op jeugdwerkers en -instellingen te hebben voorzien. Vorige maand werden zeven christelijke onderwijzers en pedagogen gearresteerd, omdat ze zouden hebben geprobeerd om studenten te bekeren tot het christendom. ‘De boodschap van de overheid is: scholen mogen geen enkele vorm van christendom vertonen’, zegt Krol. ‘Ook al bestond dat recht de afgelopen 26 jaar wel. Mochten kindertehuizen en internaten gesloten worden, dan heeft de overheid trouwens niet eens de capaciteit om hen op te vangen. Maar het welzijn van de kinderen interesseert hen ook niet; als ze maar geen christen worden.’ Boeddhabeeld De reden voor de hetze tegen christenen van overheidswege ligt in het feit dat de zeer zwakke regering goodwill wil kweken onder de Nepalese hindoemeerderheid. Om dat te bereiken, worden er tal van hindoeïstische tempels gebouwd en zijn er plannen om een enorm Boeddhabeeld te bouwen in de stad Damak (in Nepal zijn hindoeïsme en boeddhisme nauw met elkaar verweven). ‘Democratie en dictatuur strijden om de macht in dit land, en de democratie is aan het verliezen’, zegt Krol. ‘We zijn getuige van een beginnende, maar ernstige vervolging.’

bottom of page