top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Dringend hulp nodig voor 1,5 miljoen ontheemden


In Nigeria zijn ruim 1,5 miljoen mensen ontheemd, omdat terroristische groeperingen in het noorden complete dorpen platbranden en mensen vermoorden of verjagen. Hoewel in Centraal-Nigeria het tij van terreur en geweld langzamerhand begint te keren, is er in de noordelijke staten nog veel inzet nodig om hetzelfde te bereiken. In verschillende gebieden delen de terroristen daar nog steeds de lakens uit. Complete dorpen worden platgebrand en christenen worden vermoord of verdreven, waardoor in Nigeria momenteel ruim 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn. Jubilee Campaign bezocht eind 2015 een kamp waar meer dan duizend vluchtelingen uit het noorden onder erbarmelijke omstandigheden wachten op wat gaat komen. Veel van hen zijn familieleden kwijtgeraakt aan het geweld. Ze zijn getuige geweest van gruwelijke taferelen. Kinderen moesten toekijken hoe hun ouders voor hun ogen werden onthoofd of levend werden verbrand. De trauma’s van deze mensen zijn groot. Cholera en hepatitis Stefanos Foundation, één van de organisaties waar Jubilee Campaign al jaren mee samenwerkt, luidde onlangs de noodklok over de slechte gezondheidssituatie van de vluchtelingen in de kampen die verspreid liggen over Nigeria en Kameroen. Volgens de organisatie zijn sinds oktober 2014 al meer dan vierhonderd mensen overleden aan cholera. De ontheemde Nigerianen zijn bovendien erg vatbaar voor virusziekten, zoals hepatitis. ‘Stefanos Foundation voorziet op dit moment in gezondheidszorg in een kliniek in het Bukuru vluchtelingenkamp’, vertelde directeur Mark Lipdo. ‘De ernstig zieken worden doorverwezen naar ziekenhuizen. Malaria en verkoudheid zijn de meest voorkomende ziektes in de vluchtelingenkampen.’ De gezondheidssituatie in de kampen wordt echter steeds slechter, en het is voor de organisatie onmogelijk om iedereen te helpen. Lipdo vraagt daarom om steun van andere organisaties. Geestelijke hulp In de kampen is bovendien grote behoefte aan een goede watervoorziening, muskietennetten, traumahulp, vaccinaties en medicijnen, voedsel en gaarkeukens. De Stefanos Foundation biedt momenteel onderdak aan zo’n 8000 vluchtelingen die, naast de geboden noodhulp, ook geestelijke steun krijgen vanuit de kerken die verbonden zijn aan dit werk. De organisatie probeert de situatie in de kampen leefbaarder te maken door onderwijs aan te bieden en werkgelegenheid te verschaffen.

bottom of page