top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Nepal arresteert christenen voor ‘bekeringspoging’


Buurland India staat erop dat Nepal een fanatiek hindoeland wordt, zonder vrijheid van religie. Nepal heeft op 9 juni zeven christenen gearresteerd voor het uitdelen van zakdoekjes en bijbelse boeken aan studenten in het Dolakha district. Naar verluidt klagen de autoriteiten de christenen aan voor een poging tot bekering. Dit is verboden sinds in 2015 de nieuwe Nepalese grondwet werd aangenomen. Vijf van de gearresteerde christenen behoren tot het personeel van Teach Nepal, een christelijke organisatie die zich in Nepal inzet voor onderwijsvernieuwing. De andere twee christenen zijn Prakash Pradhan, het hoofd van de Mount Valley kostschool, en Bimal Shahi, hoofd van de Modern Nepal School. Handboeien Een familielid van één van de gearresteerden vertelde volgens International Christian Concern (ICC) dat de christenen werden afgevoerd alsof ze criminelen waren. ‘Iedereen kreeg handboeien om’, aldus het familielid. ‘De politieofficier die verantwoordelijk is voor deze arrestatie luistert naar niemand en maakt het leven van christenen tot een hel.’ ‘De politie heeft beloofd de gevangenen vrij te laten als ze een document tekenen waarin ze toegeven dat het verspreiden van handboeken illegaal is. Ook moeten ze beloven om dergelijke activiteiten nooit meer uit te voeren’, vertelde een andere bron aan ICC. ‘De christenen weigerden om het document te ondertekenen. Daarop heeft de politie de detentie met vijf dagen verlengd, totdat er een formele aanklacht tegen hen kan worden ingediend.’ Volgens de Nepalese autoriteiten hebben de christenen zich schuldig gemaakt aan het schenden van artikel 26 van de grondwet. Daarin wordt elke poging tot het bekeren van anderen verboden. De arrestatie van de christenen is het eerste geval waarin deze wet wordt gebruikt om mensen voor deze ‘misdaad’ aan te klagen. 'Ons werk is in gevaar' ‘De jacht op christenen in Nepal lijkt begonnen’, schreef Bram Krol onlangs op zijn weblog. Hij reist met grote regelmaat naar het Aziatische land voor onderwijs- en evangelisatieprojecten. ‘Vergeet Nepal dat al haar onderwijs en al haar gezondheidszorg door christenen is opgebouwd, en dat een groot deel van sociale hulpverlening van christenen komt? Moeten mensen daarvoor in de gevangenis?’ vraagt Krol zich af. Krol spreekt op zijn weblog bovendien zijn zorg uit over de persvrijheid in Nepal. ‘Er is nauwelijks iets over [de arrestaties] te vinden in de Nepalese kranten. Het gaat fout in het voorheen zo vriendelijke Himalayaland. We hebben onder andere scholen en een medische post. Al mijn werk komt nu in groot gevaar.’

bottom of page