top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

‘Chinese overheid scheidde mij van mijn vader omdat we christenen zijn’De regering van Xi Jinping doet er alles aan om religie uit te bannen uit de Chinese maatschappij. Daarom worden niet alleen gelovige volwassenen, maar ook kinderen onder de achttien jaar gediscrimineerd, buitengesloten, bestraft en bedreigd om hun geloof. Jubilee Campaign USA stelde deze schending van kinderrechten aan de kaak in een rapport en middels een side event bij de 45e sessie van de VN-Mensenrechtenraad.


Naast christenen treft de vervolging ook kinderen van moslims (Oeigoeren), boeddhisten (Tibet) en Falun Gong-beoefenaars. Op grond van de in 2018 ingevoerde ‘Regulations on Religious Affairs’ verbieden provinciale overheden aan minderjarigen om religieuze activiteiten bij te wonen. Daarnaast is godsdienstonderwijs op scholen verboden en worden religieuze overtuigingen bij kinderen ontmoedigd. Gelovige gezinnen worden geïntimideerd, en de taal en cultuur van religieuze minderheden worden ingeperkt.


Opgroeien zonder vader

Bij het side event, dat vanwege de coronamaatregelen online werd gehouden, werden de minderheden vertegenwoordigd door verschillende sprekers. Twee slachtoffers van vervolging in China vertelden bovendien hun persoonlijke verhaal. Enoch (gefingeerde naam vanwege veiligheidsredenen) vertelde hoe moeilijk het was om als christen in China op te groeien.


‘Mijn kinderjaren werden getekend door de afwezigheid van mijn vader. Ik herinner me dat hij in de gevangenis zat terwijl ik mijn verjaardag vierde. Toevallig mocht hij juist op die dag naar zijn familie bellen. Ik vroeg hem om een verjaardagslied te zingen, en toen hij klaar was, barstten we allebei in tranen uit. Ik had mezelf altijd verteld dat ik er wel doorheen zou komen, maar op dat moment voelde ik me erg verdrietig.


Ik realiseerde me hoe anders mijn leven was. Voor een gewoon kind is het heel normaal als zijn vader een verjaardagslied zingt, maar voor mij was dit het meest bijzondere cadeau dat ik me kon wensen. Ik was heel blij om van mijn vader te horen, maar tegelijkertijd was ik boos op de overheid omdat ze mij scheidden van mijn vader, alleen maar omdat we een christelijk gezin zijn.’


Klik HIER om het rapport (Engels) van Jubilee Campaign USA te lezen


Klik HIER om een video van het side event te bekijken

Comments


bottom of page