top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Jubilee Campaign roept VN op tot actie tegen groeiende vervolging in China


V.l.n.r. de sprekers bij het side event over mensenrechten in China: Henri, tolk en mensenrechtenactivist; Hyeona Li, christen en vluchteling uit Noord-Korea; Mirjam Bos, Jubilee Campaign; Bob Fu, voorganger en directeur ChinaAid; Kuzzat Altay, vertegenwoordiger Oeigoerse gemeenschap; boeddhistische monnik uit Tibet.

De godsdienstvrijheid in China neemt schrikbarend snel af. Elke belangrijke religieuze gemeenschap, waaronder moslims, christenen, boeddhisten en Falun Gong-beoefenaars, heeft te maken met ernstige mensenrechtenschendingen. Jubilee Campaign heeft de nijpende situatie deze week aangekaart bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève, die momenteel bezig is met zijn 42e sessie.

Samen met onze collega’s van ChinaAid en Christian Solidarity Worldwide (CSW) hebben we in een toespraak bij de plenaire zitting van de Mensenrechtenraad onze zorgen geuit. Ook hebben we een side event georganiseerd, waarin vertegenwoordigers van de vervolgde bevolkingsgroepen het publiek hebben verteld over de moeilijkheden waar hun religieuze gemeenschap mee te maken heeft.

Onthutsende cijfers ‘In één van de meest invloedrijke naties ter wereld hebben vandaag de dag miljoenen mensen met religieuze vervolging te maken’, begon Bob Fu van ChinaAid zijn speech voor de VN-Mensenrechtenraad. ChinaAid documenteert en analyseert al zeventien jaar lang geloofsvervolging in China en heeft de cijfers daarvan door de jaren heen alleen maar zien toenemen. ‘In ons jaarlijkse Persecution Report over 2018 is vastgelegd dat vorig jaar zo’n 1 miljoen christenen werden vervolgd; dat is een toename van 348 procent ten opzichte van 2017’, vertelde Fu aan de VN. ’10.000 van hen waren kerkleiders, wat een toename van 426 procent is ten opzichte van 2017. Deze cijfers zijn onthutsend, maar ze raken slechts de oppervlakte van de totale religieuze vervolging.’ Gedwongen abortus Eén van deze vervolgde christenen was Hyeona Ji, die haar verhaal deed bij het side event over mensenrechten in China. Zij ontsnapte vier keer uit Noord-Korea en werd drie keer teruggestuurd door de Chinese autoriteiten. Uiteindelijk lukte het haar in 2007 om Zuid-Korea te bereiken, waar ze nu in vrijheid leeft en actief is als mensenrechtenactivist. ‘Ik, mijn moeder en mijn toen 16-jarige zusje zijn in China slachtoffer geworden van mensenhandel’, vertelde Ji. ‘Tijdens één van mijn gedwongen repatriëringen was ik zwanger, en het Noord-Koreaanse regime erkent geen personen van gemengde afkomst. Dus moest ik een gedwongen abortus zonder verdoving ondergaan. Door China’s beleid van gedwongen repatriëring hebben talloze Noord-Koreaanse vluchtelingen en ongeboren baby’s hun leven verloren.’ Open gevangenis Een andere spreker bij het side event was Kuzzat Altay, een man van Oeigoerse afkomst. De islamitische Oeigoeren wonen in de Chinese autonome regio Xinjiang en worden zwaar onderdrukt. Men schat dat één tot drie miljoen Oeigoeren worden vastgehouden in ‘heropvoedingskampen’. Daarom wordt de regio ook wel de ‘grootste open gevangenis ter wereld’ genoemd. Altay kon samen met zijn vrouw naar de VS vluchten, maar zijn vader werd opgepakt en opgesloten. ‘In februari 2018 stuurde mijn vader me een bericht via WeChat: ‘Zoon, ze nemen me mee’, vertelde Altay. ‘Mijn vader is 67 en een gepensioneerde zakenman. Hij heeft geen heropvoeding nodig. En al de andere professionals, intellectuelen, ondernemers en werknemers die naar zogenaamde heropvoedingskampen worden gestuurd, hebben dat ook niet nodig. Ze worden opgesloten of verdwijnen zomaar, en dat zonder enige vorm van proces.’ Maatregelen ChinaAid, CSW en Jubilee Campaign hebben de VN opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de groeiende religieuze vervolging in China. De aanbevelingen lopen uiteen van het aanstellen van een Speciale Rapporteur voor godsdienstvrijheid in China tot het instellen van sancties tegen beleidsmakers. Ook moet er meer onderzoek worden gedaan naar de grove mensenrechtenschendingen in de Oeigoerse provincie Xinjiang. Op dit moment is het gebied door China hermetisch afgesloten voor media en VN-gezanten. Lees HIER de toespraak (Engels) die Bob Fu van ChinaAid voor de Mensenrechtenraad heeft gehouden

bottom of page