top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

De balans van de burgeroorlog: aantal christenen in Syrië gehalveerd


Tijdens de burgeroorlog in Syrië zijn tot nu toe 1889 christenen om het leven gekomen. Ook werden 664 gelovigen ontvoerd. Verder zijn bijna 10.000 huizen van christenen en 1249 kerken verwoest of beschadigd. Dat blijkt uit een onderzoek naar de periode 2011-2018 dat werd uitgevoerd door de organisatie Aid to the Church in Need (ACN).

De bevolking in Syrië is als gevolg van de oorlog met bijna vier miljoen mensen afgenomen naar 18,2 miljoen, schrijft ACN (in Nederland bekend als Kerk in Nood). Dat is een afname van ruim twintig procent. Het aantal christenen is gedaald naar slechts drie procent van de totale bevolking, wat neerkomt op bijna 550.000 mensen. Voor de oorlog waren dat er nog meer dan 1 miljoen.

Ontvoeringen en executies Het rapport stelt Al-Nusra Front – een islamitische rebellengroep die tegenwoordig Hay'at Tahrir Al-Sham heet – en IS verantwoordelijk voor de meeste verliezen die de religieuze minderheidsgroepen in Syrië hebben geleden. Velen die werden ontvoerd door IS worden nog steeds vermist, waaronder 25 christenen. Toen in 2017 grote gebieden werden terugveroverd op IS werd duidelijk dat sommige van de meest prominente kerkleiders van Syrië nog steeds worden vermist.

Berucht is ook de herovering van de stad Al-Qaryatayn door IS-militanten op 1 oktober 2017. In deze stad met een grote christelijke populatie executeerden zij 116 mensen, voordat Al-Qaryatayn uiteindelijk werd bevrijd door het Syrische leger. Toen IS de stad voor het eerst innam in augustus 2015 gijzelden ze tweehonderd christenen, totdat ze ermee instemden om de jizya te betalen, een belasting voor niet-moslims.

Koerdisch nationalisme Ook uit Noordoost-Syrië, dat grotendeels in handen is van de Koerden, komen berichten van mensenrechtenschendingen. Volgens het rapport maken ze zich schuldig aan gedwongen verhuizingen van de niet-Koerdische bevolking ten gunste van Koerden, en dwingen ze christelijke privéscholen om de Koerdische taal en de ideeën van Koerdenleider Ocalan te onderwijzen.

Christenen en soennitische moslims beschuldigen de grotendeels uit Koerden bestaande Syrian Defence Forces er bovendien van dat ze samenwerken met de Koerdische autoriteiten om de niet-Koerdische bevolking te marginaliseren, discrimineren en soms zelfs rechtstreeks aan te vallen.

bottom of page