top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

UPDATE: Indonesië laat boeddhistische vrouw op borgtocht vrij


Hoewel de meerderheid van de Indonesiërs de islam aanhangt, kent het land ook grote boeddhistische en christelijke gemeenschappen.

De boeddhistische vrouw die vorig jaar door een Indonesische rechtbank werd veroordeeld voor godslastering is op borgtocht vrijgelaten. Ze heeft tweederde van haar straf uitgezeten en kwam daarom in aanmerking voor vrijlating. Haar advocaat zegt erg blij te zijn met haar vrijlating, maar benadrukt dat Meiliana nooit veroordeeld had mogen worden. Hij gaat wellicht een aanvraag voor rechterlijke toetsing indienen om de onschuld van zijn cliënt aan te tonen.

De vrouw zegt dat ze geen vijandigheid koestert vanwege haar veroordeling, ook al werd haar gezin aangevallen vanwege de vermeende blasfemie. Haar kinderen werden gered door een passerende taxichauffeur, een moslim. 'We moeten verenigd blijven en goede Indonesische burgers zijn', zei Meiliana.

 

Lees hier het oorspronkelijke bericht:

Het Hooggerechtshof van Indonesië heeft het vonnis gehandhaafd van een boeddhistische vrouw (44) die vorig jaar werd veroordeeld voor godslastering. In augustus 2018 kreeg Meiliana 18 maanden celstraf, omdat ze opmerkingen zou hebben gemaakt over het volume van de luidsprekers van de plaatselijke moskee. De advocaat van de vrouw, Ranto Sibarani, zegt dat zijn cliënt het slachtoffer is van een hoax en dat ze nooit zulke opmerkingen heeft gemaakt. 'Er is geen bewijs dat ze godslastering heeft gepleegd. Deze hoax heeft zich in een week tijd verspreid en het leven van een vrouw vernietigd.'

Gebedsoproep

De zaak is gebaseerd op een incident dat zou hebben plaatsgevonden op 22 juli 2016. Meiliana - een vrouw van Chinees-boeddhistische afkomst en moeder van vier kinderen - zou aan haar buurman hebben gevraagd of de islamitische oproep tot gebed bij de plaatselijke moskee kon worden uitgezet.

In de dagen en weken daarna werd via social media het gerucht verspreid dat Meiliana wilde verhinderen dat de moskee de gebedsoproep zou uitzenden. De vrouw en haar gezin werden daarop aangevallen door een woedende menigte, die hun huis in brand stak. Het gezin kon ternauwernood ontsnappen.

Rassenrellen

Indonesië is het land met wereldwijd de grootste moslimpopulatie, maar er wonen ook veel boeddhisten en christenen. De vermeende beweringen hebben geleid tot de ergste rassenrellen sinds de val van Soeharto in 1998. In Tanjung Balai, waar veel boeddhisten wonen, werden minstens elf tempels in brand gestoken.

De blasfemiewetten van Indonesië staan internationaal onder zware kritiek. Gelovigen uit minderheidsgroepen worden vaak slachtoffer van de wetten. Onlangs kwam de christelijke ex-gouverneur van Jakarta vrij, die in 2017 tot twee jaar celstraf werd veroordeeld vanwege godslastering. Ook werd eind 2018 de jonge christelijke politica Grace Natalie beschuldigd van blasfemie.

De advocaat van Meiliana is zijn laatste juridische mogelijkheden aan het bekijken. 'Als we niets doen, betekent het dat voortaan iedereen zonder bewijs kan worden beschuldigd van godslastering. Deze zaak toont aan dat er in Indonesië geen juridische zekerheid meer bestaat', aldus Sibarani.

bottom of page