top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Jubilee Campaign kaart christenvervolging door Vietnamese overheid aan bij VN


Een vrouw en haar kinderen uit de Hmong-stam, een vervolgde minderheidsgroep in Vietnam.

Bij de veertigste sessie van de VN-Mensenrechtenraad heeft Jubilee Campaign het probleem aan de kaak gesteld van de Hmong- en Montagnard-bevolkingsgroepen in Vietnam. Deze twee etnische groeperingen hebben altijd met discriminatie te maken gehad, maar sinds zij zich tot het christendom bekeerden is daar de laatste twintig jaar nog extra vervolging bij gekomen. Jubilee Campaign USA organiseerde samen met ‘Boat People SOS’ (BPSOS)* een side-event tijdens de vergadering over mensenrechten in Vietnam, en legde een mondelinge verklaring af bij de plenaire vergadering van de Mensenrechtenraad.

Lees verder onder de afbeelding

De herkenbare 'Broken Chair' voor het Palais des Nations in Geneve. De stoel is een symbool voor vrede.

Bestaan ontkend Meer dan tienduizend christenen van de Hmong- en Montagnard-gemeenschappen zijn door de Vietnamese overheid stateloos gemaakt. De autoriteiten weigeren hen te registreren als wettige burgers, waardoor zij in constante onzekerheid leven.

Zonder registratie kunnen Hmong-christenen geen ID-kaart aanvragen of solliciteren, en getrouwde stellen krijgen geen huwelijkscertificaat. Bovendien kunnen hun kinderen zich niet laten inschrijven op school. Er zijn generaties van Hmong-christenen die geen onderwijs hebben gekregen, omdat de lokale overheid weigert om hun bestaan te erkennen.

Om te overleven zijn de Hmong en de Montagnards gedwongen om aan de rand van de jungle te wonen.

Opgejaagd en verdreven Pastor Joseph Wang – die zelf tot de Hmong behoort en direct contact heeft met de lijdende groepen in het gebied – vertelde tijdens het side-event hoe de Vietnamese overheid hun huizen in de jungle vindt, het land afpakt en hen wegstuurt, nadat ze al eerder uit hun dorpen verdreven zijn.

Als gevolg van de vervolging zijn vele Hmong en Montagnards gevlucht naar omringende landen als China, Birma, Laos en Thailand. Daar zijn hun omstandigheden echter niet veel beter, aangezien deze landen geen enkele hulp bieden aan vluchtelingen.

Lees verder onder de foto

Vertegenwoordigers van de Hmong-gemeenschap hebben zich voor de persconferentie in Genève in traditionele kleding gehuld. Mbao Marie Tho is een Hmong die naar Frankrijk is gevlucht. Ze was aanwezig bij de vergadering van de Mensenrechtenraad om te vertellen over het lijden van Hmong-mensen die nog in Vietnam wonen.

Onbekende vervolging Veel asielaanvragen van Hmong en Montagnards worden bovendien afgewezen, omdat er gebrek aan informatie is over hun situatie. ‘Er zijn maar weinig mensen buiten Vietnam die zich bewust zijn van de vervolging van Hmong- en Montagnard-christenen’, legt Thang Nguyen van BPSOS uit.

Jubilee Campaign hoopt dat het aankaarten van dit probleem ertoe leidt dat de UNHCR (VN-organisatie die o.a. asielaanvragen beoordeelt) beter gefundeerde beslissingen neemt bij de beoordeling van asielaanvragen van Hmong- en Montagnard-christenen.

Eén van onze collega’s reist binnenkort naar Thailand, waar vorig jaar september bijna tweehonderd christenen uit Vietnam werden gearresteerd. Zij worden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in detentiecentra, net als vele Pakistaanse christenen.

* BPSOS zet zich al sinds 1980 in voor Vietnamese vluchtelingen.

Klik HIER voor de volledige verklaring over Vietnam voor de VN-Mensenrechtenraad

Bekijk de live stream van het side-event over vervolging in Vietnam:

bottom of page