top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

‘Turkse inval betekent einde van christendom in Noordoost-Syrië’


Dit Syrische jongetje heeft net gehoord dat zijn ouders de aanval van Turkije op Afrin niet hebben overleefd.

Christenen in Noordoost-Syrië roepen het Westen op om een no-fly zone in te stellen boven hun gebied om hen te beschermen tegen een aanval van Turkije. De bevolking leeft in angst sinds president Trump aankondigde dat hij de Amerikaanse troepen wil terugtrekken uit Syrië. ‘We hebben dringend bescherming nodig tegen de bedreigingen van Turkije om ons gebied binnen te vallen en te ‘zuiveren’ van christendom, religieuze vrijheid en democratie’, schrijven christelijke politieke en militaire organisaties in Syrië.

In een persbericht zeggen de organisaties dat ze ‘dagelijks door Turkije worden bedreigd in de lokale media’. Volgens hen was de Turkse aanval op Afrin begin 2018 slechts een voorbode van wat de Syrische christenen te wachten staat als Westerse troepen zich terugtrekken. ‘Turkije maakte zich schuldig aan oorlogsmisdaden en etnische zuivering van religieuze minderheden. Alle christenen moesten het gebied ontvluchten, omdat de Turkse troepen van deur tot deur gingen om christenen op te sporen en te vermoorden.’

Genocide Niet alleen de aanval op Afrin maakt de Syrische christenen doodsbang voor een Turkse inval. Ook de genocide in 1915 ligt nog vers in hun geheugen. ‘Het waren onze grootouders die vanuit Turkije naar Noordoost-Syrië vluchtten vanwege de genocide. Wij, de afstammelingen van de overlevenden, lopen het gevaar om een genocide te beleven van de proporties waar onze voorvaderen over vertelden, en door dezelfde onderdrukker: Turkije.’

Het instellen van een no-fly zone moet daarom zo snel mogelijk gebeuren, meldt het persbericht. ‘De Turkse luchtmacht overweldigde de verdedigers van Afrin. Zelfs onze dappere Syriac Defence Forces zijn niet opgewassen tegen dit machtige NAVO-leger. De invasie en bezetting van Syrië moet dringend gestopt worden. Dit zou ons weer vertrouwen geven in onze christelijke broeders en zusters in Amerika en andere Westerse landen.’

Vrijheid Christenen, Arabieren en Koerden zijn erin geslaagd om in Noordoost-Syrië een democratisch zelfbestuur te vestigen en hebben hun gebied tot nu toe weten te verdedigen tegen IS en het leger van Assad. Syrische christenen zeggen in dit gebied meer vrijheid te ervaren dan ze in eeuwen hebben gehad. Zo mogen zij hun moedertaal, het Aramees, weer gebruiken. Ook speelden ze een leidende rol bij het creëren van de Syrian Democratic Forces, die samen met de internationale coalitie hebben gestreden tegen IS.

Het abrupt terugtrekken van het Amerikaanse leger zou echter chaos en oorlog veroorzaken in de regio. ‘We hebben tijd nodig om alternatieve en duurzame veiligheidsmaatregelen te treffen, zodat Noordoost-Syrië en model van democratie en vrijheid blijft voor ons allen’, schrijven de christenen. ‘Zonder jullie steun vrezen we dat, wanneer Turkije binnenvalt, we het einde zullen zien van het christendom in het noorden en oosten van Syrië.’

bottom of page