top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Indonesische moslims beschuldigen christenpolitica van blasfemie


Grace Natalie, voorzitter van de Indonesische Solidariteitspartij

Een christelijke politicus in Indonesië is beschuldigd van godslastering vanwege het bekritiseren van islamitische wetten. De Indonesische Moslimbroederschap (PPMI), die de aanklacht heeft ingediend, beweert dat de opmerkingen van de vrouw ‘vijandig zijn tegenover de islam en worden beschouwd als hate speech tegen een religie’.

Grace Natalie, voorzitter van de Indonesische Solidariteitspartij (PSI), uitte tijdens een partijbijeenkomst in de buurt van Jakarta kritiek op de instelling van discriminerende regelgeving. Tegen verslaggevers zei Grace: ‘De instelling van op religie gebaseerde wetten maken vrouwen tot slachtoffers, en omdat ik deze regels bekritiseer ben ik ook een slachtoffer geworden.’

Shariawetten De provincie Aceh op het eiland Sumatra heeft op de sharia gebaseerde regelgeving ingevoerd. Veel mensen – voornamelijk vrouwen – die deze regels hebben gebroken door bijvoorbeeld te drinken of te gokken, zijn publiekelijk in elkaar geslagen.

Grace Natalie verklaarde vanwege deze voorvallen dat haar partij nooit zal instemmen met een wet die gebaseerd is op welke religie dan ook. ‘PSI zal voorkomen dat onrecht, discriminatie en welke vorm van intolerantie dan ook voet aan de grond zal krijgen in dit land. PSI zal nooit regionale regelgeving ondersteunen die is gebaseerd op de bijbel of de sharia’, zei Grace.

‘Erger dan Ahok’ Volgens de advocaat van de islamitische PPMI is de verklaring van Grace Natalie vele malen erger dan een vergelijkbare zaak in 2017. Toen werd de voormalige gouverneur van Jakarta tot twee jaar celstraf veroordeeld omdat hij godslastering zou hebben gepleegd. Jubilee Campaign voerde destijds actie voor gouverneur Ahok.

bottom of page