top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Nieuws uit een hedendaags concentratiekamp


Het was tijdens een conferentie van christelijke organisaties in Bangkok dat Jubilee Campaign erachter kwam dat ter plekke honderden onschuldige christelijke vluchtelingen in de gevangenis zaten. De Thaise overheid hield mannen, vrouwen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden vast. Het rapport dat Jubilee Campaign vervolgens met grote spoed publiceerde, werd in Nederland en Groot-Brittannië door de politiek opgepikt. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen geweest… Het goede nieuws is dat de omstandigheden in de detentiecentra sinds de publicatie van ons rapport aanzienlijk zijn verbeterd. Bovendien is het in de afgelopen drie jaar gelukt om diverse gevangen vrij te kopen. Voor sommige van de families die vrijkwamen, is het zelfs mogelijk gebleken om door te reizen naar een veilig land waar ze een nieuw leven kunnen beginnen. Ook is onlangs een jong echtpaar met de steun van Jubilee Campaign naar Thailand verhuisd om zich in te zetten voor de christenen die gevangen zitten. Onze partner is advocaat en het pasgetrouwde echtpaar is vorig jaar verblijd met de komst van hun eerste kind. Samen met een team zorgen ze ervoor dat de gevangenen te eten krijgen en wordt er doorlopend onderhandeld met de autoriteiten om in ieder geval de vrouwen en de kinderen vrij te krijgen.

Enkele weken geleden is er een akkoord bereikt, waardoor het mogelijk wordt om kinderen vrij te krijgen. Dit is echter alleen mogelijk als lokale kerken en organisaties zich financieel garant stellen voor onderdak, zorg en onderwijs. Dit komt neer op ongeveer € 150 per kind per maand. We hebben toegezegd de verantwoordelijkheid voor een aantal van deze kinderen op ons te willen nemen. Op dit moment zijn er 42 kinderen die samen met hun ouders gevangen zitten. In samenwerking met andere organisaties werken we eraan om uiteindelijk alle kinderen vrij te krijgen, zodat ze naar school kunnen en een enigszins normaal leven kunnen leiden totdat hun ouders worden vrijgelaten. Deze goede ontwikkelingen werden echter opgevolgd door slecht nieuws. Afgelopen dinsdag kregen we het bericht dat de Thaise regering een grootschalige razzia heeft uitgevoerd, waarbij meer dan 160 asielzoekers, inclusief kinderen, zijn opgepakt. Human Rights Watch heeft hierover een rapport gepubliceerd, wat u kunt lezen door HIER te klikken (alleen in het Engels beschikbaar). Hoewel dit soort berichten ons vaak de moed in de schoenen doet zinken, blijven we ons inzetten voor onze broers en zussen die gevangen zitten en het moeilijk hebben. We hopen dat u ons hierin met gebed en financiële steun wilt blijven bijstaan. In Zijn Genade en Vrede, Het team van Jubilee Campaign

bottom of page