top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

De droom van Sarah, Cinderella en Sungita


Een deel van de kinderen die door financiële steun van Jubilee Campaign naar school kunnen.

Dit artikel is het derde deel in een serie van vier over het thema 'Leven als christen in Pakistan'. Onze collega Mirjam was eind 2017 enkele weken in Pakistan en ontmoette veel christenen, die haar lieten zien hoe het is om als gelovige te leven in dit door moslimextremisten beheerste land. Sharoon (17) zat nog maar drie dagen op zijn nieuwe school toen hij werd doodgeslagen. De christelijke jongen had uit hetzelfde glas water gedronken als zijn islamitische klasgenoten. Een paar welgemikte schoppen tegen zijn hoofd waren genoeg om Sharoon te straffen voor dit ‘vergrijp’. Zijn ouders hadden jarenlang gespaard om hem naar een goede school te sturen. Nu zijn ze niet alleen hun kind kwijt, maar ook hun hoop voor de toekomst. Het tragische einde van Sharoon speelde zich vorig jaar af in Pakistan. Aanvankelijk behoorde de christelijke jongen tot de ‘lucky few’. Niet veel Pakistaanse christenen kunnen het zich veroorloven om hun kinderen naar school te sturen. De meesten zijn veroordeeld tot hetzelfde leven in armoede als hun ouders. Sharoons ouders hadden goed gezien dat de sleutel tot een beter leven in onderwijs ligt.

Kwetsbaar ‘Veel Pakistaanse christenen zitten vast in een vicieuze cirkel van armoede’, vertelt Mirjam, onze collega die eind vorig jaar een aantal weken in Pakistan was. ‘Dit maakt hen zeer kwetsbaar voor misbruik, discriminatie en vervolging. Na mijn bezoek ben ik er nog meer van overtuigd geraakt dat onderwijs één van de beste manieren is om deze christenen vooruit te helpen. Door onderwijs en een goede baan kunnen ze hun positie in de maatschappij verstevigen.’

Sharoon kan daar helaas niet meer van profiteren. Ongeveer dertien andere kinderen van christelijke ouders wel. Jubilee Campaign betaalt hun opleiding aan een katholieke school in Sahiwal, een stad in de provincie Punjab. De kinderen komen stuk voor stuk uit arme, ongeschoolde families die vaak als boer in kleine dorpjes wonen. ‘Deze mensen kunnen niet lezen en schrijven en hebben daardoor geen enkel perspectief op een baan’, vertelt Mirjam. ‘We willen de kinderen helpen om uit deze armoedecyclus te komen.’

Droom Sarah (11), Cinderella (14) en Sungita (15) zijn drie van deze kinderen. Mirjam ontmoette hen in Pakistan. De droom van de drie meisjes is om advocaat te worden, net als hun grote heldin Asma Jahangir. Asma is een vrouwelijke Pakistaanse advocaat, die mensen bijstaat die worden beschuldigd van blasfemie. Ook is ze rapporteur voor godsdienstvrijheid bij de VN geweest. ‘Wij willen hetzelfde werk doen als Asma Jahangir, want we hebben in Pakistan meer mensen nodig zoals zij’, zeggen de meisjes.

Het onderwijs op de gewone overheidsscholen is bij lange na niet toereikend om dit doel te bereiken. Hier wordt alleen lesgegeven in het Urdu, de officiële taal van Pakistan. Wie hogerop wil komen, moet het Engels beheersen; een taal die alleen wordt onderwezen op de duurdere scholen, zoals het St. Mary’s Convent in Sahiwal. Na school gaan de kinderen naar de Academy, waar ze huiswerkbegeleiding krijgen. ‘Dit is heel belangrijk, omdat de ongeschoolde ouders hun kinderen daar niet bij kunnen helpen’, vertelt Mirjam.

Doordeweeks verblijven de meeste kinderen die Jubilee Campaign sponsort in een huis in Sahiwal. ‘We hebben dit huis gehuurd, omdat de kinderen anders dagelijks heel ver moeten reizen vanuit de dorpjes waar ze wonen’, vertelt Mirjam. ‘In het weekend gaan ze naar hun ouders toe.’ Het huis wordt beheerd door een christelijk echtpaar, dat zonder huis zat en het financieel erg moeilijk had. Zij zorgen nu voor de schoonmaak, het koken en het vervoer van de kinderen naar school. ‘Door deze baan en het feit dat hun dochtertje ook naar school kan, hebben ze weer hoop voor de toekomst.’

Jubilee Campaign wil het onderwijsproject in Pakistan graag laten groeien. We geloven dat we zo een generatie van christenen kunnen laten opgroeien, die iets kan betekenen voor hun medegelovigen en hun land. Wilt u ook meehelpen? Klik dan HIER om een donatie te doen.

bottom of page