top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Indonesische ambassadeur ontvangt 20.000 handtekeningen voor Ahok


Overhandiging van de petitie voor Ahok aan de Indonesische ambassadeur door het team van Jubilee Campaign en Tweede Kamerlid Joël Voordewind. Gewapend met bijna 20.000 handtekeningen brachten het team van Jubilee Campaign en Joël Voordewind van de ChristenUnie op 4 juli een bezoek aan de Indonesische ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja in Den Haag. Hun missie was duidelijk: pleiten voor onmiddellijke vrijlating van de christelijke gouverneur Ahok, die vanwege ‘godslastering’ twee jaar cel kreeg. ‘Het was duidelijk in het gesprek met de ambassadeur dat het signaal van de petitie is overgekomen’, aldus Voordewind. ‘Hij heeft toegezegd, er persoonlijk op toe te zien dat de petitie ook bij de regering aankomt.’ De campagne ‘Red Ahok!’ werd gelanceerd op 20 mei, krap twee weken nadat de gouverneur van Jakarta te horen kreeg dat hij de cel in moest. De teller schoot binnen enkele weken omhoog naar 15.000 handtekeningen, en liep uiteindelijk op tot 20.000. ‘We zijn dankbaar dat zoveel mensen, door het tekenen van de petitie, hun verontwaardiging hebben getoond over de veroordeling van de christelijke gouverneur’, zegt de directeur van Jubilee Campaign. ‘We mogen in het Westen niet lijdzaam toekijken hoe de geloofsvrijheid elders verslechterd.’ Veroordeeld Gouverneur Ahok uit Indonesië werd begin mei wereldnieuws toen hij werd veroordeeld voor godslastering. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei hij dat de koran moslims niet verbiedt om op een niet-moslim te stemmen. Onder druk van radicale islamisten werd de gouverneur tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. ‘Een grote stap terug voor Indonesië, waar godsdienstvrijheid is verankerd in de grondwet’, aldus Voordewind. Voordewind stelde namens de ChristenUnie Kamervragen over de zaak, waarop minister Koenders antwoordde dat hij ‘met zorg kennis heeft genomen van de ontwikkelingen rondom de zaak tegen de gouverneur’. Ook in Europees verband is er aandacht besteed aan de veroordeling van Ahok. Jubilee Campaign blijft de zaak nauwlettend volgen en is van plan om de petitie op termijn internationaal te lanceren die dan in het Europees Parlement en bij de Verenigde Naties zal worden aangeboden. Overige publicaties over het bezoek aan de Indonesische ambassadeur: Nederlands Dagblad: https://www.nd.nl/nieuws/politiek/petitie-voor-vrijlating-van-ahok-overhandigd-aan.2729501.lynkx Reformatorisch Dagblad: https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/christelijke-ex-gouverneur-ahok-mogelijk-vervroegd-vrij-1.1414302

bottom of page