top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Voor het voetlicht: ons werk in Pakistan


Artikel 295-C uit het Pakistaanse Wetboek van Strafrecht is één van de meest gevreesde en gehate blasfemiewetten ter wereld. De helft van alle blasfemiezaken – al meer dan vierduizend sinds 1986 – wordt gevoerd tegen christenen en andere niet-moslims. Een schokkend aantal, aangezien religieuze minderheden slechts vier procent van de Pakistaanse bevolking vormen. Jubilee Campaign heeft daarom een team van Pakistaanse advocaten samengesteld om deze slachtoffers te verdedigen. Asia Bibi is ongetwijfeld het bekendste slachtoffer van de Pakistaanse blasfemiewetgeving. Zij kreeg in 2009 de doodstraf omdat ze haar christelijke geloof verdedigde tegenover collega’s. Sindsdien wacht ze in de gevangenis op de behandeling van haar beroep – of haar executie. Zoals Asia Bibi zijn er vele anderen. Volgens Human Rights Without Frontiers zitten op dit moment 24 Pakistaanse christenen in de dodencel, omdat ze zijn veroordeeld voor godslastering (1). Angstcultuur Voor advocaten is het een gevaarlijke taak om deze mensen te verdedigen, want blasfemie ligt erg gevoelig in Pakistan. Tijdens een rechtszitting zijn vaak honderden moslims aanwezig, die de rechter onder druk willen zetten om de aangeklaagde te veroordelen. In 2014 werd een advocaat doodgeschoten, die een van godslastering beschuldigde hoogleraar verdedigde. Door deze angstcultuur duurt het vaak lang voordat blasfemieslachtoffers een advocaat kunnen vinden. Jubilee Campaign is daarom erg blij met de groep advocaten die bereid is om godslasteringszaken op zich te nemen. De advocaten worden door ons financieel ondersteund, omdat de slachtoffers meestal te arm zijn om voor hun verdediging te kunnen betalen. Daarnaast steunen we de families van de veroordeelden, die vaak nauwelijks kunnen rondkomen nu één of zelfs twee ouders in de gevangenis zitten. Sommige gezinnen moeten onderduiken vanwege doodsbedreigingen door moslimgroeperingen. Ook daarvoor is geld nodig. Bidden en geven We willen u vragen om te bidden voor ons werk in Pakistan en, indien mogelijk, te geven.

  • Bid om bescherming, kracht en moed voor de christenen in de Pakistaanse gevangenis.

  • Bid voor de vrijlating van de 24 christenen die in de dodencel zitten.

  • Bid voor de advocaten die hen verdedigen. Bid om bescherming en moed.

  • Bid dat de moslims, die verblind zijn door haat, Jezus mogen ontmoeten.

 
bottom of page