top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Update campagne Ahok: bijna 15.000 handtekeningen


De campagne ‘Red Ahok!’ gaat goed. Sinds de petitie twee weken geleden werd gelanceerd, hebben al bijna 15.000 mensen hun handtekening gezet voor de vrijlating van de christelijke gouverneur uit Indonesië. Inmiddels heeft minister Koenders Kamervragen over Ahok beantwoord, is er nieuws over het hoger beroep van de gouverneur, en hebben we een afspraak met de Indonesische ambassadeur. Tijd voor een update over de campagne. Kamervragen Joël Voordewind, die samen met Jubilee Campaign de campagne heeft gelanceerd, heeft onlangs Kamervragen gesteld over de veroordeling van gouverneur Ahok. Minister Koenders schreef als reactie dat hij ‘met zorg kennis heeft genomen van de ontwikkelingen rondom de zaak tegen de gouverneur’. Ook gaf hij aan dat de Nederlandse mensenrechtenambassadeur in een gesprek met de Indonesische minister Laoly de zorgen van de Nederlandse regering heeft overgebracht. In Europees verband is er ook aandacht besteed aan de zaak. ‘Op 9 mei 2017 heeft de EU in Jakarta naar aanleiding van de recente ontwikkelingen een verklaring uitgegeven waarin onder meer wordt gewezen op het belang van de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst en levensovertuiging’, aldus Koenders in zijn antwoorden. Hij verzekerde Voordewind dat de Nederlandse regering de zaak van Ahok nauw zal blijven volgen. Niet in beroep Gouverneur Ahok heeft bekendgemaakt dat hij niet in beroep gaat tegen zijn veroordeling. Volgens een contactpersoon van Jubilee Campaign heeft hij geen vertrouwen in het onrechtvaardige en corrupte rechtssysteem van Indonesië. ‘Deze beslissing is erg moeilijk voor zijn familie, maar het is de verstandigste zet die hij kan doen’, aldus de contactpersoon. De openbaar aanklager is wel in beroep gegaan, omdat de straf voor Ahok hoger is dan geëist en bovendien een andere aanklacht betreft: godslastering in plaats van haatzaaien. Afspraak met ambassadeur Eind juni zullen Jubilee Campaign en Joël Voordewind een gesprek hebben met de ambassadeur van Indonesië in Den Haag. Daarbij zullen de verzamelde handtekeningen worden overhandigd. Tot die tijd kan de petitie worden ondertekend op www.redahok.nl.

bottom of page