top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Pakistaanse christen overlijdt in Thaise cel


Een Pakistaanse christen is overleden in de Thaise gevangenis, nadat de autoriteiten weigerden hem naar het ziekenhuis te brengen. Volgens UCA News klaagde de 34-jarige Ijaz Tariq op 27 mei over pijn op zijn borst. Enkele uren later stierf hij in zijn cel in het Bangkok Immigration Detention Center (IDC) aan een hartaanval. Tariq is de derde christelijke asielzoeker uit Pakistan die in de Thaise gevangenis is overleden doordat medische hulp werd ontzegd. Een dag voordat hij overleed, had Tariq te horen gekregen dat het UNHCR in Bangkok hem geen vluchtelingenstatus wilde verschaffen. Volgens Nazir Bhatti, voorzitter van het Pakistan Christian Congress, was dit mede te wijten aan het feit dat het UNHCR moslimvertalers inzet bij het verhoren van christelijke asielzoekers. Zij zouden de Pakistaanse christenen verkeerd interpreteren, waardoor de vluchtelingen hun verhaal niet goed kunnen overbrengen. Schending van mensenrechten ‘De dood van een Pakistaanse christelijke asielzoeker in IDC Bangkok zonder medische zorg is een schending van mensenrechten. Het UNHCR in Bangkok en de Thaise overheid zijn hier beide verantwoordelijk voor’, aldus Bhatti. Hij wil de zaak aankaarten bij de Mensenrechtencommissie van de VN in Genève. Pakistaanse christenen die vanwege vervolging naar Thailand vluchten, hebben het bijzonder zwaar. Om de één of andere duistere reden wijst het UNHCR in Bangkok bijna alle asielaanvragen van de christen-Pakistani’s af. Tegelijkertijd trekken de Thaise autoriteiten massaal de borgtocht van de vluchtelingen in en gooien honderden vaders, moeders en kinderen in de gevangenis. Ze verblijven in overbevolkte, vieze en donkere cellen, waar besmettelijke ziektes vrij spel hebben.

bottom of page