top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Soedan laat twee christenen vrij


Twee Soedanese christenen hebben een presidentieel pardon gekregen en zijn op donderdag 11 mei vrijgelaten uit de gevangenis. Het gaat om pastor Hassan Taour en Abdulmonem Abdumawla, die in december 2015 werden gearresteerd. Ze kregen twaalf jaar celstraf opgelegd voor spionage en andere aanklachten. Waarschijnlijk heeft internationale diplomatie tot hun vrijlating geleid. Met de vrijlating van Taour en Abdumawla komt een einde aan een langdurige zaak tegen vier christenen, die werden gearresteerd en veroordeeld vanwege het ‘bedreigen van de Soedanese staat’. De andere twee mannen, pastor Kuwa Shamal en de Tsjechische hulpverlener Petr Jasek, werden eerder vrijgelaten. Hulp aan rebellen De mannen waren alle vier betrokken bij medische hulp aan Ali Omer, een student uit Darfur. Omer, een bekeerling vanuit de islam, raakte in 2013 gewond bij een studentendemonstratie tegen de overheid. De regering beschouwde de financiële hulp van de vier christenen als donaties aan rebellen. Beide pastors hadden bovendien banden met mensen in de Nuba bergen, waar de rebellengroepen vandaan komen. Dit leidde tot hun arrestatie in 2015. Pastor Shamal werd op 2 januari 2017 vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs, maar de rechter besloot de zaak tegen de andere drie mannen voort te zetten. Op 29 januari werd Petr Jasek veroordeeld tot ruim twintig jaar gevangenisstraf voor onder meer spionage. Pastor Taour en Abdumawla kregen beide ruim tien jaar vanwege betrokkenheid bij spionageactiviteiten. Diplomatie door de EU In februari bracht de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Soedan, waarop Jasek een presidentieel pardon ontving en mocht terugkeren naar Tsjechië. In maart reisde de Speciale EU-Gezant voor geloofsvrijheid af naar Soedan, waar hij erop aandrong om de andere twee mannen ook presidentieel pardon te verlenen. Deze internationale diplomatie bleek succesvol. ‘Hoewel de vrijlating van de christenen een positieve ontwikkeling is, blijft de situatie voor Soedanese christenen gespannen’, meldt International Christian Concern. ‘De overheid heeft enkele dagen geleden weer een kerk afgebroken, waar pastor Taour voorging voordat hij werd gearresteerd. In de komende maanden zullen er waarschijnlijk nog meer kerkgebouwen worden afgebroken.’ Dankbaar Jubilee Campaign is dankbaar dat de vier christenen zijn vrijgelaten en wil u bedanken voor uw betrokkenheid bij deze zaak. Vorig jaar werden ruim 3700 e-mails verstuurd naar de Soedanese ambassade in Den Haag om te pleiten voor de vrijlating van de mannen. We danken u ook voor uw gebed voor deze broeders. Blijft u bidden voor de verdrukte kerk in Soedan?

bottom of page