top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

102 jaar na massamoord: Armeniërs herdenken genocide


Armeense organisaties herdenken dit weekend met diverse activiteiten de grootschalige moord op hun volksgenoten, die 102 jaar geleden in het Ottomaanse Rijk plaatsvond. Tussen de 600.000 en 1,5 miljoen christelijke Armeniërs vonden destijds de dood bij zuiveringsacties door het leger van de Jonge Turken. Zoals gebruikelijk leggen de Samenwerkende Armeense Organisaties op maandag 24 april, de startdatum van de genocide, een krans bij het Armeense monument in Assen.

Eerder deze week hebben de organisaties een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin zij Nederland oproepen tot officiële erkenning van de genocide. De Nederlandse regering spreekt tot nu toe van ‘de kwestie van de Armeense genocide’ en is van mening dat een rechter moet bepalen of er sprake is geweest van genocide. Kamerleden van nagenoeg alle fracties waren aanwezig bij de overhandiging van de petitie.

De Armeense organisaties spraken de hoop uit dat het nieuwe kabinet van start zal gaan met de volledige erkenning van de Armeense genocide. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties presenteerden delen van de petitie, waarbij onder meer werd gesproken over de ongelijke behandeling die de Armeense gemeenschap ervaart, de discriminatie van Nederlandse Armeniërs door Turkse organisaties en het bestrijden van ‘de lange arm van Ankara’.

Daarnaast kwam de recent gestarte petitie van een Nederlandse student aan bod, die door middel van een burgerinitiatief wil bereiken dat de overheid de Armeense genocide expliciet gaat erkennen. Om de petitie te ondertekenen, klik HIER.

Meer informatie over de herdenkingsactiviteiten vindt u HIER.

bottom of page