top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Nigeria: Geef hun land!


Mark Lipdo van Stefanos Foundation en de leiders van ‘ons kamp’ in Abuja bestuderen de plannen voor de bouw van een dorp voor 615 gevluchte families. Begin maart waren we terug in Nigeria. Het was een bijzondere bezoek. We werden begroet door blije en hoopvolle mensen. In de afgelopen maanden is er een belangrijke kentering gekomen in het leven van de ruim vierduizend mensen in de kamp in Abuja. De achterban van Jubileumcampagne heeft eind 2016 namelijk voldoende geld ingewonnen om voor deze gezinnen een stuk land te kopen waar een huisje op wordt gebouwd. Het bezoek was ook emotioneel. We ontmoetten de mensen die we in de afgelopen jaren hebben gered uit de gevarenzone in Noord-Nigeria, waar christenen de leven onmogelijk gemaakt worden door de extremistische organisatie Boko Haram. De wanhoop in de ogen van de vluchtelingen die in onze kampen komen en de gruweldaden waarover zij vertellen, blijven me waarschijnlijk voorbij. Waterputten, daken en landbouwgrond Toen we aankwamen waren de mannen bezig met het kaal maken van het land. Voor het bouwen van de muren is geen geld nodig, omdat Nigeriaans traditioneel met klei werkt. Zonder water kan er echter niet gebouwd worden, dus na ruggespraak met vrienden uit onze achterban konden we het volledige bedrag voor drie benodigde waterputten toekennen. De volgende uitdaging is om materiaal voor de daken beschikbaar te stellen. Die moeten geplaatst zijn voordat het regenseizoen losbarst. Een andere missie is om te zorgen voor landbouwgrond. Bijna zonder uitzondering gaat het hier om boeren die prima voor zichzelf kunnen zorgen, zolang ze toegang hebben tot grond, water en zaad. De aanschaf van 500 hectare grond is op dit moment te ambitieus. Daarom willen we het land een jaar lang pachten met het recht op koop, zodat we inmiddels de tijd hebben om de koopsom bij elkaar te brengen. Als we hun land kunnen bieden, hebben ze vanaf de eerstvolgende oogstseizoen geen humanitaire hulp meer nodig! Jubileumcampagne is van mening dat het probleem van vluchtelingen in Nigeria oplosbaar is. Nigeria heeft voldoende land om alle boeren van inkomen te voorzien. In de week van 15 mei mogen we ons aanpak presenteren als een strategie die mogelijk landelijk kan worden uitgerold. Ook zijn wij door verschillende gouverneurs in het noorden uitgenodigd tot samenwerking. Bijzonder, omdat het hier gaat om moslimleiders die ervan overtuigd zijn geraakt dat we ook voor hen oplossingen kunnen bieden.

Wij nodigen u uit om deel te worden van dit hoopgevende project. Helpt u mee om de vluchtelingen binnenkort te verrassen met voldoende materiaal voor de daken op hun huisjes? In Zijn Genade en Vrede, Peter Bronsveld P.s. De ruwe videobeelden die we hebben geschoten, wil ik u niet onthouden:

bottom of page