top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

‘Vluchtelingencrisis Nigeria overtreft alle Europese problemen’


Medewerkers van Jubilee Campaign hebben dit jaar al meerdere vluchtelingenkampen in Nigeria bezocht, waar veel christenen verblijven die gevlucht zijn voor Boko Haram. Noordoost-Nigeria is getroffen door een vluchtelingencrisis waarbij elke migratiestroom naar Europa in het niets verdwijnt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian in een schokkend artikel over de humanitaire crisis in het Afrikaanse land. The Guardian beschrijft de uitzichtloze situatie in Nigeria, waar volgens VN-cijfers volgend jaar honderdduizenden mensen dreigen te sterven van de honger. Journalist Patrick Kingsley bezocht het dorp Monguno, dat vorig jaar werd heroverd op de terroristische groepering Boko Haram. ‘Sinds het begin van de opstand door Boko Haram zijn er meer mensen naar Monguno gemigreerd dan er in de eerste negen maanden van dit jaar vanuit Noord-Afrika naar Europa zijn gevlucht’, schrijft Kingsley. Het dorp van 60.000 inwoners huisvest op dit moment 140.000 vluchtelingen uit het noorden. Volgens Kingsley zijn er in de noordoostelijke deelstaat Borno veertig procent meer mensen ontheemd (1,4 miljoen) dan er in 2015 per boot aankwamen in Europa (1 miljoen). ‘De strijd tegen Boko Haram heeft in deze regio meer mensen uit hun huizen verdreven – 2,6 miljoen – dan er Syriërs in Turkije verblijven, notabene het land dat meer vluchtelingen heeft opgenomen dan welk ander land ook.’ Afrikanen blijven in Afrika Deze vergelijkingen weerspiegelen een bredere trend in Afrika, aldus The Guardian. Van de in totaal 17 miljoen ontheemde Afrikanen blijft 93,7 procent op het continent. Slechts 3,3 procent daarvan heeft Europa bereikt, schrijft de krant op basis van vertrouwelijke VN-cijfers. ‘Hoeveel problemen de Europeanen ook hebben, het is niets vergeleken bij dit’, zei Modu Amsami tegen The Guardian. Amsami is de informele leider van negen vluchtelingenkampen in Monguno. ‘Ik smeek de Europeanen om hun kleine problemen te vergeten. Laat ze hierheen komen en onze enorme problemen aanpakken.’ Lees het hele artikel op de website van The Guardian. Klik HIER

bottom of page