top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Gebedsfocus: Petr Jašek in Soedan


Petr Jašek, een christelijke hulpverlener uit Tsjechië, wordt sinds 12 december 2015 vastgehouden in een gevangenis in Soedan. Hem zijn aanklachten ten laste gelegd van onder andere spionage en oorlog voeren tegen de staat, waarop in Soedan de doodstraf staat. Het proces tegen Petr, dat op 21 augustus 2016 begon, is in volle gang. Bid dat er recht zal worden gedaan in deze zaak en dat er einde komt aan de onterechte gevangenschap van Petr Jašek. Petr Jašek was al vaker in Soedan geweest om medische hulp te verlenen aan vervolgde christenen. Vorig jaar woonde de christen een Ethiopische conferentie bij voor christelijke leiders. Tijdens deze conferentie werd een foto getoond van de Soedanees Ali Omer, die was aangevallen vanwege zijn bekering tot het christendom. Toen Petr Jašek vervolgens naar Soedan reisde, heeft hij Ali Omer geïnterviewd en geld gedoneerd voor zijn medische behandeling. Bij een poging het land weer te verlaten, werd Jašek onderzocht door de Soedanese nationale inlichtingen- en veiligheidsdienst (NISS). De agenten vonden daarbij de bon van de donatie aan Ali Omer en hebben Jašek opgepakt. De Soedanese autoriteiten beweren dat de donatie voor medische hulp in feite ondersteuning voor rebellen was. Meer christenen opgepakt De vervolging van Petr Jašek staat niet op zichzelf. De Soedanese pastors Hassan Taour en Kuwa Shamal, die ook bij de conferentie in Ethiopië aanwezig waren, zijn later eveneens door de NISS opgepakt. Ook Abdulmonem Abdumawla, een Soedanese ex-moslim die zich heeft bekeerd tot het christendom en tijdens het interview met Ali Omer als vertaler optrad, is opgepakt. Deze mannen zitten allemaal vast op dezelfde locatie als Petr Jašek en hun zaak wordt gezamenlijk behandeld. Jubilee Campaign heeft eerder dit jaar actie gevoerd voor de vrijlating van pastor Hassan Taour. Daarbij werden ruim 3700 e-mails verstuurd naar de Soedanese ambassade in Den Haag. De situatie in Soedan is in het algemeen zeer gevaarlijk voor christenen. Slechts vijf procent van de Soedanese bevolking is christen, en het land staat op de achtste plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Regelmatig worden christenen opgepakt zonder geldige reden en worden hen vage aanklachten zoals spionage ten laste gelegd. Daarnaast breken de autoriteiten regelmatig kerken af. In de afgelopen maand zijn opnieuw zes christenen gearresteerd en werden vijf kerken ingelicht dat hun gebouwen zullen worden vernietigd. De zes christenen zijn dezelfde dag op borgtocht weer vrijgelaten. ‘God heeft de sleutel’ De aanklager heeft Petr Jašek acht delicten ten laste gelegd, waarvan spionage en het voeren van oorlog tegen de staat de meest ernstige aanklachten zijn. De maximumstraf die op deze twee misdrijven staat, is de doodstraf. Op de overige aanklachten staat een gevangenisstraf van tussen de 1 en 10 jaar en/of een geldboete. The Voice of the Martyrs heeft contact met de familie van Petr Jašek en schrijft over de eerste brief die Petr Jašek na zijn arrestatie aan zijn familie stuurde. Daarin schreef hij: ‘God heeft de sleutel van mijn cel. Hij zal de deur openen op Zijn tijd.’ Laten we God vragen op Hij de deur wil openen en bidden dat Hij ingrijpt in deze zaak. Gebedspunten:

  • Bid dat in deze zaak gerechtigheid mag geschieden, zodat Petr Jašek wordt vrijgelaten

  • Bid dat de betrokken rechters en advocaten zich zullen laten leiden door de waarheid

  • Bid dat God Petr Jašek kracht en vrede geeft tijdens zijn gevangenschap en het proces

  • Bid dat de drie christenen die samen met Petr Jašek worden berecht ook een rechtvaardig proces krijgen en zullen worden vrijgelaten

  • Bid voor christenen in Soedan, dat ze van God kracht mogen ontvangen om vast te houden aan hun geloof te midden van vervolging

bottom of page