top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

‘ICC moet Nigeriaanse Fulani’s vervolgen voor moordpartijen’


Het team van Jubilee Campaign bezocht op 13 september het Internationaal Strafhof in Den Haag om de misdaden van Fulani-herders in Nigeria aan te kaarten. Militanten van de Fulani-stam in Nigeria moeten worden vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege grootschalige moordpartijen op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Dit dringende verzoek, begeleid door een gedetailleerd rapport, heeft Jubilee Campaign afgelopen week neergelegd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De nomadische Fulani’s hebben in de afgelopen jaren duizenden burgers vermoord, waaronder veel christelijke boeren. De Fulani’s, een etnische groep die verspreid is over twintig Afrikaanse landen, belandden in 2014 in één klap op plaats vier van de lijst van dodelijkste terroristische groeperingen ter wereld. In dat jaar vermoordden de nomadische herders 1229 mensen, en sindsdien gaan de moordpartijen onophoudelijk door. Eerder dit jaar pleegden de Fulani’s één van hun dodelijkste aanslagen tot nu toe. In enkele dagen tijd werden driehonderd tot vijfhonderd mannen, vrouwen en kinderen vermoord uit verschillende dorpen in Benue State. Talloze dorpen werden platgebrand, waardoor meer dan 20.000 mensen uit deze regio op de vlucht zijn geslagen. Systematische aanvallen Het rapport van Jubilee Campaign toont aan dat veel aanvallen goed zijn voorbereid en systematisch worden uitgevoerd. De militanten roeien volledige dorpen uit, waarbij zwangere vrouwen, kinderen en oudere mensen niet worden gespaard. Daarna worden de huizen, gebouwen en akkers in brand gestoken en vernield, waardoor de overgebleven inwoners worden gedwongen om te vertrekken en niet meer terug te keren. De van oorsprong islamitische Fulani-herders, die voornamelijk in Noord-Nigeria leven, hebben van tijd tot tijd gewelddadige conflicten gehad met de veelal christelijke boeren in het zuiden van het land. De huidige moordpartijen hebben echter een religieus aspect en worden gepleegd door een specifieke groep binnen de Fulani-stam. Deze ‘Fulani Militanten’ zijn in de afgelopen jaren in rap tempo gemilitariseerd en hebben het aantal aanvallen op christelijke boerendorpen drastisch opgevoerd. Geen bescherming Hoewel de aanvallen duidelijk een grote bedreiging zijn voor de veiligheid in Nigeria, krijgen de Fulani weinig tegenstand van de Nigeriaanse regering en het leger. De slachtoffers van de aanslagen voelen zich in de steek gelaten. De veiligheidstroepen waren in veel gevallen op de hoogte van een dreigende aanval, maar hebben nagelaten in actie te komen en de burgers te beschermen. Een schrijnend voorbeeld is de aanval op verschillende dorpen in Kaduna State op 3 augustus 2016. Het leger slaagde er weliswaar in om de Fulani Militanten te verjagen, maar enkele uren later keerden de terroristen terug en brandden de huizen van de dorpelingen plat. Daders vervolgen Jubilee Campaign roept het Internationaal Strafhof daarom op om actie te ondernemen en te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. Wanneer dit wordt aangetoond, moeten de daders van deze misdaden worden vervolgd en bescherming worden geboden aan de gemeenschappen die doelwit zijn. Jubilee Campaign kaartte al eerder met succes de misdaden van de beruchte terroristische groepering Boko Haram aan bij het ICC. De gedetailleerde rapporten hebben er in 2013 toe geleid dat het Strafhof bevestigde dat Boko Haram misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd, waardoor het mogelijk is om deze groepering op internationaal niveau aan te pakken.

bottom of page