top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Nepalese christin gearresteerd voor ‘mensenhandel’


In Nepal zijn veel weeskinderen, die door de staat min of meer aan hun lot worden overgelaten. Een christelijke maatschappelijk werkster uit Nepal is gearresteerd op verdenking van mensenhandel en bekeringsactiviteiten. Chinimaya Blown wordt er door de politie van beschuldigd dat ze hindoekinderen uit afgelegen gebieden heeft meegenomen naar haar weeshuis en hen heeft gedwongen om deel te nemen aan christelijke gebedsdiensten. Op evangelisatie staat in Nepal een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van bijna vijfhonderd dollar. In het kindertehuis, dat Chinimaya samen met haar man runt, verblijven veertien kinderen in de leeftijd van vijf tot dertien jaar. Het echtpaar had eerst een weeshuis in Dhankuta in Oost-Nepal, maar de vergunning voor dit tehuis werd niet verlengd. Daarom brachten ze de weeskinderen naar een nieuw tehuis in de hoofdstad van Nepal. Blown, die vastgehouden wordt in een gevangenis in Kathmandu, wordt daarom aangeklaagd voor mensenhandel. Onrechtvaardig ‘Het geloof inspireert ons om voor armen en wezen te zorgen, maar deze christenen worden onrechtvaardig behandeld door ons rechtssysteem’, zegt B.P. Khanal, voorzitter van de Janajagaran Party Nepal, een christelijke politieke partij. ‘Het is triest dat de autoriteiten niet in staat zijn om de goede dingen te zien die Chinimaya Blown doet.’ Pastor Tanka Subedi, mede-voorzitter van de Nepal Christian Society, zegt dat alle christelijke weeshuizen de kinderen bijbels geven en hen leren hoe ze moeten bidden. ‘Dat heeft niets met bekering te maken. Kinderen worden geen christen en worden niet gedoopt totdat ze volwassen zijn. Ze kunnen dan zelf kiezen welke godsdienst ze willen aanhangen.’ Volgens Subedi willen de maatschappelijk werkers zich slechts inzetten voor kinderen in nood. Meer arrestaties In een andere zaak heeft de politie van Bharatpur nog een christelijk echtpaar gearresteerd. Ze zouden niet de benodigde documenten hebben gehad om hun weeshuis te leiden en zouden bijbels hebben uitgedeeld aan de kinderen. Het stel voorzag acht arme kinderen van voedsel, onderdak en onderwijs. Tijdens een huiszoeking vond de politie een bijbel die aan Pratik Sunar, de echtgenoot, toebehoorde. De vrouw van Sunar werd vrijgelaten nadat lokale mensen hun bezwaren hadden geuit tegen de arrestaties, maar de man blijft in hechtenis. Intussen wachten acht andere christenen op hun rechtszaak. Zij werden begin juni gearresteerd, omdat ze zouden hebben geprobeerd schoolkinderen te bekeren. Het is de eerste keer sinds de invoering van de nieuwe grondwet in 2015 dat er een rechtszaak wordt gehouden met betrekking tot godsdienstvrijheid.

bottom of page