top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

‘Buhari wil ons land omvormen tot moslimstaat’


Christenen in Nigeria, zoals deze vluchtelingen uit het noorden, maken zich grote zorgen om de toenemende islamisering van hun land. Nigeriaanse minderheden luiden noodklok Nigeriaanse minderheden maken zich grote zorgen over de recente koerswijzigingen van de Buhari-regering. De president, die bij zijn aantreden nog een gematigde indruk maakte, lijkt het land in snel tempo te willen islamiseren. Na zijn belofte om de sharia door te voeren in Nigeria, vervangt Buhari nu tientallen figuren op sleutelposities door moslims uit de Fulani-stam. Contacten van Jubilee Campaign in Nigeria roepen de internationale gemeenschap dringend op om in te grijpen. ‘Tijdens een recent werkbezoek aan Nigeria vertelden advocaten van de Hoge Raad ons dat de Buhari-regering in het geheim werkt aan integratie van de shariawetgeving in de Nigeriaanse grondwet’, zegt Peter Bronsveld, directeur van Jubilee Campaign. ‘Na terugkeer in Nederland hebben we deze informatie wereldkundig gemaakt. De Nigeriaanse regering heeft daarop voor zover wij weten haar pogingen gestaakt om het land om te vormen tot een islamitische staat. Het is echter zeer moeilijk om te controleren of er achter de schermen niet alsnog wordt gewerkt aan een sharia-grondwet.’ Moorden op christenen President Buhari, die zelf een Fulani-achtergrond heeft en afkomstig is uit het overwegend islamitische noorden, heeft volgens contacten van Jubilee Campaign bovendien in korte tijd al zeker twintig Fulani-moslims op strategische politieke functies geplaatst. Tegelijkertijd neemt het aantal moorden op christenen door herders uit de Fulani-stam toe, zonder dat de daders hiervoor worden gearresteerd of vervolgd. Het meest recente slachtoffer viel op 18 juli, toen de christelijke stamleider van de Ron-Kulere-stam uit Plateau State werd aangevallen door Fulani-moslims. Het stamhoofd, zijn bodyguard, zijn chauffeur en een ander persoon werden op gruwelijke wijze vermoord. Een week eerder werden in de provincie Niger State elf mensen vermoord door Fulani-herders, en in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja werd een 42-jarige pastor en moeder van zeven kinderen afgeslacht tijdens haar dagelijkse evangelisatieronde. Dringende oproep Jubilee Campaign houdt de situatie in Nigeria nauwlettend in de gaten. De organisatie roept de internationale gemeenschap dringend op om de Nigeriaanse regering een halt toe te roepen in haar pogingen om het land te islamiseren. Rechten van minderheden moeten worden gewaarborgd en de democratische beginselen moeten worden beschermd.

bottom of page