top of page
  • Door Jubilee Campaign USA

Vijf Pakistaanse christenen vrijgesproken van godslastering


Het team van organisatie CLAAS bezoekt de familie van de christenen die werden opgepakt vanwege godslastering. Op 20 juni werden vijf Pakistaanse christenen vrijgesproken van godslastering door een antiterrorisme rechtbank in Gujranwala. Omdat de meeste godslasteringszaken in Pakistan weinig vooruitgang of succes kennen, kunnen we in deze zaken de hand van God zien. In 2015 werden een christelijke pastor en vier anderen gearresteerd op grond van de terrorismewetten. Ze hadden het Urdu-woord ‘rasool’ – wat ‘apostel’ betekent – gebruikt om een overleden pastor te beschrijven op posters die waren opgehangen in het dorpje Gujrat. De posters waren gemaakt om mensen op de hoogte te brengen van een bevestigingsceremonie (van o.a. oudsten en aanbiddingsleiders, red.) bij de Biblical Church of God. Het woord ‘rasool’ werd op de posters gebruikt om pastor Fazal Masih te beschrijven, de oprichter van de Biblical Church of God, die christenen in Pakistan ondersteunt. De posters veroorzaakten problemen, omdat dit woord in Pakistan alleen wordt gebruikt voor islamitische profeten, met name de profeet Mohammed. Omdat Fazal Masih de christelijke godsdienst aanhing, vond een groep moslims de posters beledigend. Levend verbranden Volgens Shoukat, de eigenaar van een motorzaak, wilde een boze menigte moslims de huizen van de christenen in brand steken en de christenen levend verbranden. Aan de Bandith Road in de stad Gujrat wonen 110 tot 115 christelijke gezinnen tussen duizenden moslimfamilies. Door tussenkomst van de politie kwam de situatie echter weer onder controle. Wel werden familieleden van de christenen die bevestigd zouden worden, bedreigd en lastiggevallen door de politie. Ze dreigden de familie te arresteren wanneer de gekozen kerkleden zich niet overgaven aan de politie. Op basis van verschillende antiterrorisme wetten werd een blasfemiezaak aangespannen tegen de betrokken christenen. Ze werden beschuldigd van het vertonen en publiceren van geschreven materiaal dat bedreigend, grof en beledigend was. Daarnaast werden de mannen beticht van het aanzetten tot religieuze haat en het kwetsen van religieuze gevoelens. In het proces-verbaal dat de politie opstelde, werd in eerste instantie vermeld dat zestien mensen vervolgd zouden worden voor godslastering. Uiteindelijk werden zeven christenen daadwerkelijk strafrechtelijk vervolgd. Vrijspraak en celstraf De zaak werd in augustus 2015 opgepakt door het Centre for Legal Aid, Assistance & Settlement (CLAAS), één van de organisaties in Pakistan die Jubilee Campaign ondersteunt om christelijke slachtoffers en hun familie te helpen. Vijf mannen, Shafwat Gill, Latif Masih, Unitan Fazal Gill, Moshin Shoukat, en Zulifiqar, zijn onlangs vrijgesproken. Twee anderen, Aftab Gill en Hajij bin Yousaf, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Jubilee Campaign is verheugd over de vrijspraak van de vijf mannen en bidt voor hun veiligheid in Pakistan. Bid met ons mee voor vrijspraak van de twee andere mannen en voor afschaffing van de blasfemiewet in Pakistan. Dank u voor uw financiële ondersteuning waarmee we organisaties als CLAAS kunnen ondersteunen, die hulp biedt aan families van slachtoffers van valse beschuldigingen. Wilt u blijven geven? ‘Moslims zijn jaloers’ Unitan Gill, de broer van de gearresteerde Aftab Gill, heeft een winkel en runt een Engels Taalcentrum waar artsen, juristen, docenten en pas afgestudeerden op af komen. Het centrum verdient goed door haar goede reputatie in de onderwijssector en is uniek in de omgeving. Enkele moslims die de politie erbij haalden vanwege de posters, hebben ook een winkel. Unitan Gill vertelt dat mensen jaloers zijn op zijn succesvolle onderneming en dat moslims met de blasfemiebeschuldigingen zakelijke of persoonlijke geschillen proberen te beslechten.

bottom of page