top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Nepalese christenen vrijgelaten in afwachting van rechtszaak


De Nepalese hindoes, een machtige meerderheid, willen het land omvormen tot een hindoestaat waarin geen ruimte is voor andere religies. Acht Nepalese christenen die onlangs werden gearresteerd, zijn weer vrijgelaten. De zeven mannen en één vrouw worden verdacht van het bekeren van leerlingen op twee scholen waar zij christelijke literatuur uitdeelden. Deze aanklacht blijft voorlopig staan, en vanuit radicaal-hindoestaanse hoek klinkt de roep om een strenge straf voor de christenen. ‘Drie van hen zijn op borgtocht vrij, terwijl de andere vijf zijn vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak’, vertelde Tanka Subedi aan Barnabas Fund. Subedi is voorganger en medevoorzitter van de Nepal Christian Society. ‘De aanklachten tegen de vijf personen zijn niet ingetrokken; ze zullen worden opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen’, aldus Subedi. Maximale straf Op de dag dat de acht christenen werden vrijgelaten, werd er in de Nepalese hoofdstad Kathmandu een dankdienst gehouden. Subedi maande echter tot voorzichtigheid na de vrijlating van de gelovigen. ‘Een parlementslid van de RPP (radicale hindoestaanse partij, red.) heeft de maximale straf geëist voor deze acht christenen’, vertelde de pastor. Ook zegt hij dat het ministerie voor Welzijn op 21 juni alle lokale overheden heeft aangeschreven en geïnstrueerd om geen enkel religieus project goed te keuren. Volgens Subedi betekent dit dat alle buitenlandse fondsen voor dit soort projecten verboden zullen worden.

bottom of page