top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

‘Nigeria wordt veiliger voor christenen’


Samen met een lokaal team deelt Peter Bronsveld zakken graan uit aan vluchtelingen uit Noord-Nigeria die al dagen zonder eten zitten. Peter Bronsveld, directeur van Jubilee Campaign, is zojuist teruggekeerd uit Nigeria. In het West-Afrikaanse land had hij een serie ontmoetingen met moslimleiders uit het noorden en met directe adviseurs van president Buhari. Ook heeft hij de vluchtelingenkampen in het midden van het land bezocht, waar duizenden vluchtelingen uit het noorden zijn ondergebracht. Peter deelt een korte impressie van de reis en van de resultaten die tot nu toe zijn geboekt. Hoop Er is hoop voor Nigeria. Die gedachte bleef hangen toen ik afgelopen donderdag terugkeerde van een intensieve reis naar Afrika. In de afgelopen jaren heeft Jubilee Campaign er onophoudelijk op gehamerd dat de Verenigde Naties en de Nigeriaanse regering hard moeten optreden tegen terreurorganisatie Boko Haram. Dat lijkt nu eindelijk te gebeuren. In mei 2015 is president Buhari aan de macht gekomen. Wat zijn christelijke voorganger Goodluck Jonathan niet kon, heeft de islamitische Buhari in de afgelopen maanden wel gedaan: met ijzeren vuist optreden tegen de extremistische terroristen uit het noorden, die duizenden christenen hebben vermoord, kerken hebben verwoest en een groot deel van de christelijke bevolking uit het noorden hebben verdreven. Noorden wordt veiliger In de stad Jos in de regio Plateau State had ik een ontmoeting met een groep leiders uit het noorden, die het verheugende nieuws brachten dat de veiligheid daar aanzienlijk is verbeterd. Zes van de zeven noordelijke regio’s zijn nu veilig genoeg, zodat de vluchtelingen kunnen terugkeren. Dit was goed te merken toen we de vluchtelingenkampen bezochten. In november 2015 zagen we nog veel mannen werkloos op bankjes zitten, maar nu waren er alleen nog vrouwen en kinderen. De mannen zijn teruggekeerd om hun verwoeste huizen, kerken en winkeltjes te herbouwen en voorbereidingen te treffen voor de terugkeer van hun gezinnen. Dagen zonder eten Het leed in de kampen is echter nog niet geleden. Door de economische problemen in Nigeria is het momenteel moeilijk om vanuit het buitenland geld naar Nigeria over te maken. Daardoor zaten de vluchtelingen in de kampen waar onze lokale partner Stefanos Foundation zorg voor draagt letterlijk al dagen zonder eten. Gelukkig had ik voldoende geld meegenomen, zodat ik samen met het team van Stefanos diezelfde dag nog grote zakken graan kon afleveren bij het kamp. Hier kunnen de mensen ongeveer twee weken van leven. Aanvallen op boerderijen Hoewel het probleem met Boko Haram steeds kleiner wordt, vormen de Fulani-herders nog wel een groeiend probleem voor de Nigeriaanse christenen. Deze moslimnomaden vallen steeds vaker de boerderijen van christenen in het noorden aan en confisqueren al hun eigendommen. Vanwege onze goede politieke contacten in Nigeria kan Jubilee Campaign een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van dit probleem. President Buhari en zijn geestelijk leiders behoren namelijk zelf ook tot de Fulani-stam. Wanneer we hen ervan kunnen overtuigen om ook hard op te treden tegen terroristen in hun eigen ‘achterban’, is de kans groot dat de Fulani de bevelen van hun leiders zullen opvolgen. Onbewerkte videobeelden (onvertaald) van het bezoek aan Nigeria kunnen worden bekeken door op de onderstaande linkjes te klikken: Aflevering voedsel in het vluchtelingenkamp in Jos Schooltje in het vluchtelingenkamp in Jos Aflevering voedsel in het vluchtelingenkamp in Abuja Interview met de leider van het vluchtelingenkamp in Abuja

bottom of page