top of page
  • Writer's pictureJubilee Campaign

Petitie Turkije: bijna 6.000 handtekeningen in eerste week


Een Armeense geestelijke draagt een wierookbrander tijdens de Paasviering in de Surp Giragos Kerk, die onlangs in beslag werd genomen door de Turkse autoriteiten. De christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign heeft in één week al bijna 6.000 handtekeningen opgehaald met een petitie tegen de onderdrukking van christenen in Turkije. Aanleiding voor de petitie is de inbeslagname van zes kerken in de zuidoostelijke stad Diyarbakir. Volgens de lokale christenen is deze overheidsmaatregel bedoeld om het christendom in te perken. De petitie, waarin Erdogan wordt opgeroepen om de kerken terug te geven, wordt ondersteund door de ChristenUnie en de SGP. De confiscatie van de kerken en nog 6300 andere gebouwen werd op 25 maart bekend gemaakt door de Turkse president Erdogan. Het gaat onder meer om de Surp Giragos Kerk, de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten, en een 1700 jaar oude Syrisch-orthodoxe Kerk. Volgens Turkije kan het gebied zo beter worden beschermd tegen de oorlog en het geweld tussen het Turkse leger en de Koerdische strijders. Nu de overheid eigenaar is van de gebouwen, kunnen de kerken echter op elk moment gesloten worden. Herinnering aan genocide Voor de christelijke gemeenschap is de maatregel bovendien een herinnering aan het begin van de Armeense genocide in 1915, toen eigendommen werden geconfisqueerd en de christelijke Armeniërs onder het voorwendsel van ‘veiligheid’ werden verhuisd naar andere gebieden. ‘Die tijdelijke verhuizing bleek uit te lopen op dodenmarsen en een permanente verdrijving van twee miljoen mensen uit het land van hun voorvaderen’, zei onlangs Nora Hovsepian, voorzitter van de westelijke afdeling van het Armenian National Committee of America. Jubilee Campaign roept in de petitie de Turkse overheid op om internationale verdragen over godsdienstvrijheid te eerbiedigen, zeker nu wellicht de onderhandelingen over EU-lidmaatschap worden hervat. Maar ook EU-leiders mogen hun ogen niet sluiten voor deze overduidelijke schending van fundamentele mensenrechten. In de petitie wordt aangedrongen op teruggave van de kerkgebouwen en bescherming van alle religieuze gemeenschappen in Turkije. Teken HIER de petitie!

bottom of page